Fotografering

Anna Olsson delar med sig av sina bästa astrofototips

Andromedagalaxen, M31.

Fotografen Anna Olsson delar med sig av sina bästa astrofototips – och är även med i juryn i Rymdstyrelsens fototävling som arrangeras tillsammans med Kamera & Bild, Stockholms stad, Astronomisk ungdom och Populär astronomi.

Anna Olsson.

Rymdstyrelsen arrangerar tillsammans med Kamera Bild, Stockholms stad, Astronomisk ungdom och Populär astronomi en astrofototävling där vinnarna ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm.En av Rymdstyrelsens jurymedlemmar är talangfulla Anna Olsson på 21 år som studerar sitt andra år på fotoskolan i Jönköping.

Anna började med foto redan som nioåring efter att ha sparat ihop till en egen systemkamera. I början var det andra motiv, men under gymnasietiden väcktes tanken att kombinera intresset för fotografering och rymden.

– När det nalkades gymnasiearbete ville jag utmana mig och utveckla mina rymdfoton. Så jag bestämde mig att skapa en astroutställning, förklarar hon.

Under ett halvårstid var hon ute varje stjärnklar natt för att lära sig hantera sin utrustning och fick hjälp av astrofotografen Martin Fransson som vägledde henne igenom processen. Resultatet blev utställningen “Rymden Anropar”på åtta bilder med bland annat Andromedagalaxen, Vintergatan, Iridium och Orionnebulosan som objekt.

Anna har också blivit uppmärksammad av Astronomisk Ungdom som lyfte fram henne i deras inslag i tidningen Populär Astronomi. Hon har även fått Ungdomsstipendiet av Svenska Astronomiska Sällskapet, samt varit med i projektet Stjärnförsöket där hennes bilder användes i utbildningssyfte för att lyfta frågan kring ljusföroreningar.

Förutom detta har hon även en ny utställning på sju bilder som i februari sattes upp i ett skyltfönster i centrala Jönköping. Utställningen heter “The Passing of Time” och sitter uppe till April.

Högby fyr.

Anna har många fina minnen kring sina bilder, men en sticker ut lite mer:

– Det är alltid en speciell känsla att vara ute på natten och stå så öppet under stjärnorna. Men ett väldigt starkt minne är när jag och pappa åkt ner till vår stuga på Öland för att försöka fånga vintergatan och Jupiter tillsammans med Högby fyr. Vi var ute i stormblåst från kl 01.30 till kl 06, men jag har inga minnen av att jag frös, jag var så målmedveten och fokuserad på att få till bilden att det inte fanns något annat.

Anna berättar vidare att hon är glad att få sitta med i juryn i Rymdstyrelsens fototävling och hoppas kunna bidra med ett ungt perspektiv och vara representant för de som nyligen påbörjat sin astrofotoresa.

– Jag är ju fortfarande i starten av min, och minns hur stort och övermäktigt det kändes i början. Tävlingen och utställningen i Kungsträdgården är ett fantastiskt initiativ som jag tror och hoppas kommer ge kunskap till fler och inspirera andra till att våga prova på detta som hobby, eller bara få upp ögonen för astronomin, säger hon.

Vintergatan.

Annas bästa rymdfototips

Börja smått.

Det är lätt att tänka att ju större utrustning desto lättare att ta bilder. Men jag kan tycka att det nästan är tvärtom. Att börja med en vanlig systemkamera och ett ljusstarkt objektiv är mycket lättare än att skaffa ett teleskop där kablar, programvaror och ny teknik ska förstås och samverka. Vill man utöka sina exponeringstider kan en Star Tracker vara ett bra komplement till sin kamerautrustning, och det finns mängder av rymdobjekt som då blir nåbara.

Komposition och färg

Även om astrofoto och “vanlig” foto skiljer sig åt på många fronter så finns det vissa punkter som kan vara värda att komma ihåg. Att vara medveten om kompositionen och färgerna i bilden ger ofta ett mer harmoniskt helhetsintryck. Oavsett om det är ett landskapsfoto med Vintergatan eller ett fokuserat djuprymdsobjekt så är det alltid värt att fundera på vart i bilden objektet befinner sig och vilka färgtoner som framträder.

Analysera andras bilder

Att se och analysera andras bilder är ofta det bästa sättet för att utveckla sina egna. Undersök vilken utrustning som använts, hur lång exponeringstid och vilken typ av efterbehandling bilden har gått igenom. Perfekta ställen för detta är grupper och forum där andra astrofotografer delar med sig av sina verk.

Delta i Rymdstyrelsen fototävling

Tävla du också i Rymdstyrelsens, Kamera Bilds, Stockholms stads, Astronomisk ungdoms och Populär astronomis astrofototävling – där vinnarna ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm.

Tävlingen är öppen för alla med astronomi- och fotointresse oavsett ålder och kunskap, men du får inte arbeta som fotograf. Vi riktar oss till dig som är amatör eller avancerad amatör och drar gränsen vid att man räknas som yrkesverksam fotograf först när foto är ens huvudsakliga källa till inkomst.

Fler fototips hittar du i vår artikel med jurymedlemmen och astrofotografen Göran Strand, där du får lära dig om allt från utrustning och platser, till hur man fångar norrsken och vintergatan på bild:"Göran Strands proffstips för att fotografera stjärnhimlen".

Ytterligare inspiration hittar du under vår sida för artiklar om rymdfoto,kamerabild.se/rymdfoto.