https://www.kamerabild.se/fotoskolor/bildbehandling/ge-dina-f-rgbilder-lite-umpf
468243
Bildbehandling
Bildbehandling

Ge dina färgbilder lite umpf

Totalbetyg

Du har precis kommit in efter en fotopromenad, tror dig ha några hyggliga bilder på minneskortet och jublar när du tankat över filerna till datorn och går igenom dem på skärmen. Men jobbet är fortfarande bara halvklart. Färgerna behöver fortfarande fixas till innan du kan skicka iväg bilderna för utskrift.
  • Publicerad 8 år 1 månad
    2011-06-07 15:55

Eva-Teréz Gölin jobbar med digital bildbehandling, fine art-utskrifter, digital färghantering på Projektor Utbildning och är dessutom lärare i bildbehandling på bland annat Mittuniversitetet och Fotoskolan Stockholm. Hon är Photoshopexperten som producerar bilder till utställningar och böcker åt många av Sveriges största fotografer.

I den här fotoskolan som handlar om hur du får lite mer fart i färgbilderna är hon den självklara läraren. Givetvis är det bra att göra så mycket av jobbet direkt i kameran, men den där lilla extra touchen i ett bildbehandlingsprogram är i princip oundviklig.

Varför?

–  För att kameran inte ser det vi människor ser och därför inte kan pricka in den verklighet vi vill fånga, säger Eva-Teréz. Det måste vi göra själva, i efterhand, för att få bort färgstick och lägga på skärpa.

I den här skolan har Eva-Teréz använt sig av Photoshop cs5 installerat på en Mac. Principerna är desamma för de flesta bildbehandlingsprogrammen, men kommandona skiljer sig åt.

När det handlar om digital bildbehandling finns några viktiga kom-ihåg att ha i bakhuvudet. Tänk på bakgrunden – också. Om du ger en fjärran bakgrund för mycket intensitet i färgen kommer den direkt att stjäla uppmärksamheten från förgrunden. Den kommer för nära. Och välj bildbehandling i enlighet med motivet.

Följ Eva-Teréz arbetsflöde i exempelbilden med brudparet och testa sedan på dina egna bilder.

Bifogade filer

Ämnen