Annons

Fotografering

Bilden i fokus: Därför fotograferar vi nakna kvinnor

Fördomar och konst – få några av svaren på varför bilder på nakna människor kan vara fascinerande och samtidigt en lärande process, och vad fördomarna orsakat. Fotografen Jan Hansen som har stor erfarenhet av att fotografera naket berättar här om hur du skapar den rena bilden.

Publicerad

Varför är hon naken, skulle inte bilden ha varit lika bra om hon hade kläderna på? Den typen av frågor är väldigt vanliga från icke-fotografer, som ser bilder av en modell utan en tråd på kroppen.

Även om den mänskliga kroppen är något av det mest avbildade genom tiderna så finns fördomarna och fördömandena där också. Förr i tiden var det inte ett så starkt debattämne som det är i dag. Skulptörer, illustratörer och dåtidens fotografer arbetade med nakna modeller i stor skala. Senare har mänskligheten blivit mer blygsam, trots olika frigörelser och liknande. Vi tror att vi är »enormt fria«, men genom åren har vi blivit mer slutna och tillbakadragna. Vi behöver inte gå särskilt långt tillbaka för att hitta en större öppenhet kring nakenhet, tänk bara på 1970-talet och till viss del 80-talet. Då var det betydligt vanligare att se topless människor på en strand än vad det är i dag.

Mode eller inte

Tiderna förändras och saker blir modernt eller går ur modet. Huruvida det är en trend att folk visar upp sig eller inte ska jag låta vara osagt. Men något som utan tvekan har haft inflytande på nakenfoto är internet – olika sociala nätverk visar bilder av mer eller mindre avklädda, framför allt kvinnor eller unga tjejer. Det som tidigare bara har presenterats i olika tidskrifter finns numera tillgängligt online. Och plötsligt kan Peter 19 år se sin kompis från skoltiden ställa upp som »veckans babe«. Tidigare var han tvungen att titta igenom en tidning för att upptäcka bilderna, och chansen att han någonsin skulle se dem var betydligt mindre. I dag finns det ett mängd fotografer, både amatörer såväl som semiproffs och proffs, som lägger upp bilder på webben. Nätet har gjort det möjligt för folk att visa sina bilder och en del satsar allt för att bli kända, medan andra bara vill få utlopp för sina modelldrömmar.

I ett klassiskt nakenfoto ser du skuggor, djup, former och kurvor. Ansiktet syns ofta inte eller är väldigt neutralt. Foto: Jan Hansen
I ett klassiskt nakenfoto ser du skuggor, djup, former och kurvor. Ansiktet syns ofta inte eller är väldigt neutralt. Foto: Jan Hansen

Modell: Toni Lander

Frihet med begränsningar

Så när det gäller att visa upp bilder har vi blivit mer »fria« – det finns tonvis av bilder på nätet. Samtidigt har det uppstått en slutenhet kring vad som visas på bilderna.

Detta beror på, enligt min åsikt, att många fler människor i dag ser bilder av nakna eller lättklädda kvinnor. Det generar naturligtvis en hel del reaktioner. Bilderna ses inte bara av andra fotografer och intressegrupper utan även av vänner, familj och arbetskollegor.

Okunnighet och förvirring

Det är nu vi kommer fram till frågeställningen: Varför fotograferar du nakna kvinnor? Frågor av det slaget kommer ofta från människor som inte fotograferar själva, eller som inte känner modellerna personligen.

Med så många nakenbilder som finns tillgängligt numera är det nog ganska lätt att bli en smula förvirrad, och att man därmed förväxlar saker. Inom nakenfotografi finns det många olika kategorier eller genrer. De flesta av de bilder som hamnar på nätet är typiska »babe-bilder«, alltså bikini, underkläder, baddräkt och liknande. Många ser dessa bilder som gränsöverskridande, i alla fall om bilderna föreställer före detta skolkamrater eller bekanta. Och för de unga kvinnorna handlar det ofta om att de vill testa på att ta den här typen av bilder.

När man sedan ser en bild med en kvinna som inte har några kläder alls på sig väcker det ofta uppseende och kritik. Inte för att hon egentligen visar något, utan för att hon just inte har något på sig. Det är ren porr utbrister en del.

Eftersom många förknippar de så kallade »babe-bilderna« med att tjejen gör sig till och viker ut sig, blir nästa steg – när alla kläder ryker – att hon i praktiken är redo för en x-rated film.

Inget av dessa påståenden stämmer naturligtvis om du känner till fotografering och den genre som kallas Nude art.

Nude art – en konstform

Nude art, fotografering av nakna människor, har aldrig haft något som helst med porrfilmer att göra och kommer aldrig ha det. Nude art har existerat långt innan det att dessa filmer kom till och även långt innan andra typer av bilder där människor poserar. Till och med innan det att man kunde fotografera människor så tecknade man av dem nakna, med kroki eller genom att hugga i sten.

Tillsammans med porträtt, hör Nude art till en av de verkligt klassiska genrerna inom fotografering. Det är en kategori som helt säkert inte kommer att dö ut, men däremot hela tiden utveckla sig – från klassisk till mer samtida, där den till exempel i dag blandas med modegenren.

Även om den mänskliga kroppen är något av det mest avbildade genom tiderna så finns det många fördomar kring nakenfoto. Foto: Jan Hansen
Även om den mänskliga kroppen är något av det mest avbildade genom tiderna så finns det många fördomar kring nakenfoto. Foto: Jan Hansen

Modell: Toni Lander

Den rena bilden

Nog om okunnighet och fördomar – de negativa aspekterna har vi pratat tillräckligt om. Dags att titta på varför den här stilen är så tilltalande, och kanske mest av allt, vad kan du lära dig av att ta bilder av nakna människor.

»Det verkar så rent«, sa en modell som jag fotograferade för ett tag sedan. Hon hade tidigare gjort modebilder, men hade beslutat sig för att pröva nakenfoto. Det var inte några klassiska Nude art-bilder, utan snarare mer typiska modeposeringar.

Den rena bilden är precis vad som kommer ut av nakenfoto. Fokus ligger inte på en massa fina kläder utan på själva modellen, hennes utryck och poseringar. Och det är mycket enklare än du tror att täcka för de mest intima delarna, om modellen inte vill att de ska ses. Det gör du utifrån den vinkel du fotograferar från och med vilken ljussättning du tar bilderna, vilket vi ska titta närmare på nu.

Läs av ljuset

Förutom att modellen tillåts att vara ännu mer i fokus, så kan fotografen också lära sig något av Nude art. En sak är vinklar, något annat är ljuset och skuggorna. De flesta som arbetar med studioljus vet hur man vill att ljuset ska falla. De flesta vet också hur svårt det kan vara att hitta exakt den typ av ljus som passar för bilden. Här är Nude art en bra träning eftersom du inte behöver oroa dig för färggranna kläder eller saker som fladdrar runt. Man har istället en helt jämn yta, med andra ord kroppen. Ljuset som man har satt kan man ganska lätt avläsa hur det uppför sig när det faller på kroppen. Du kan se naturliga skuggor, djup, former och kurvor. I det klassiska nakenfotot är det just det sistnämnda som är mest framträdande, ansiktet syns ofta inte eller är väldigt neutralt.

När vi pratar om nyare former av Nude art, till exempel med stilelement från modevärlden, så kan ansiktet däremot vara ganska framträdande. Det kan tillsammans med poseringar visa utryck som ilska, stolthet, arrogans, sårbarhet, lycka, sorg etcetera.

För att förstärka bilden kan modellen även ha skor på sig eller andra tillbehör. Detta kan både skapa en historia och ge liv åt bilden, men ändå behålla den ren.

Efterbehandling

Nude art-foton erbjuder många möjligheter för efterbehandling. Då motivet är väldigt stilrent och enkelt är det viktigt att även bakgrunder och liknande inte blir alltför störande, eftersom de då kommer att förstöra formerna i bilden. Det viktigaste är modellen och hennes utryck.

Svartvitt eller färg? Här är det helt upp till varje fotograf att välja. Om man har bilder med vissa modeelement kan man med fördel göra bilder i dämpade och matta färger. Det passar också bra att göra nakenbilder svartvita med hög kontrast.

Och eftersom nakenbilder inte består av kläder i olika färger kan du utan problem ta ut svängarna i efterbehandlingen.

Slutsats

Jag älskar uttrycket i bilderna, dynamiken och formerna där ljus och skuggor löper längs med dem. Det är alltid en utmaning med ljuset, för att få ut det bästa av en kropp och dess former – speciellt när man inte har hjälp av färggranna kläder. Här är det istället ren muskelmassa och elegans som ska framstå vackert. Efterbehandlingen med de många möjligheterna blir pricken över i:et, i det som jag ser som den perfekta typen av bild – där fokus är koncentrerat till modellen i ren form.