Fotografering

Fem sätt att palla med hösten

Nu har hösten kommit på fullaste allvar, det är inte ens något att diskutera längre. Längst upp i Sverige har nog dessutom vintern börjat sniffa runt husknuten. För alla som tycker att foto är en sommarsport kommer här några tips för att klara de mörka höstdagarna.

1. Redigera sommarens semesterbilder

Ett sätt att känna de ljumma sommarvindarna igen, i alla fall mentalt, kan vara att gå igenom de där mapparna med bortglömda semesterbilder som ligger i något skrymsle på hårddisken där de hamnade efter att du tömt minneskortet och kastat dig ut på nya solvarma och sommarspäckade äventyr. Nu när regnet smattrar mot fönsterbrädan är det dags att plocka fram dessa bilder och redigera dem för att ta fram det allra bästa från din semester.

2. Läs en bok

Det finns mängder av litteratur för fotografer och fotointresserade. Både rena fotoböcker med bilder och böcker som förklarar och ger tips. Allt ger inspiration och sätter igång tankeverksamheten vilket bidrar till ett förbättrat bildskapande. Ett tips som kanske låter ganska tråkigt, men som kan vara väldigt givande är att läsa instruktionsböckerna till sin mer avancerade utrustning. Kameran, blixtar och så vidare. Då kanske du hittar någon funktion som du inte visste att du hade, något smart som gömt sig någonstans bland alla menyflikar.

3. Polera grejerna

Det kanske låter som nörderi och tråkigheter, men en kamerautrustning utsätts för både det ena och det andra och kan därför behöva lite extra kärlek mellan varven. Plocka fram alla dina objektiv och blås rent dem från damm, putsa bort eventuella fläckar från glasen och se till att allting fungerar som det ska. Kontrollera om det kommit smuts på sensorn och blås i sådana fall bort det. Om du känner dig extra händig kan du köpa ett sensorrengöringskit för att göra en grundlig rengöring.

4. Klistra in bilder i album

Bilder gör sig bäst på papper, det tycker nog de allra flesta. Därför är det en utmärkt idé att få dina digitala bildfiler överförda till ett mer fysiskt medium för att sedan sätta in dem i album och skriva små bildtexter. Då får du återuppleva alla de där ögonblicken igen, om än bara i minnet.

5. Ge dig ut och fotografera ändå

Det finns inget dåligt fotoväder, bara frusna fotografer! På med regnkläderna, släng ett regnskydd över kameraväskan och ge dig ut i blötan och leran trots att det är precis lika kallt och geggigt som det såg ut när du tittar ut genom ditt vardagsrumsfönster. Du kan bli positivt överraskad, speciellt om du tar reda på solens upp- och nedgång så du prickar in det där sköna släpljuset som får omgivningarna att glöda. Om du tyckte att det här var ett ovanligt korkat förslag, börja om på det första tipset och läs inte längre än till tips nummer 4.