Fotografering

Fem tips för bättre sommarporträtt

Så fotograferar du fina porträttbilder i sommar. Här ger vi dig tipsen för bästa ljuset och vilken utrustning du behöver.

Många gillar att fotografera porträtt, men ibland kan det vara lite svårt att komma igång. Men det behöver inte vara speciellt svårt. Med de fem tipsen du får här är det enkelt att få till en bra porträttbild. Här har vi fokuserat lite på de förhållanden som råder under sommarens varma dagar (och de lite mindre varma). Men något som är universellt är att för att få till ett bra porträtt behöver du, i de allra flesta fall, ha en bra kommunikation med den du tar en bild av. Så det kan vara en idé att börja med människor du känner för att göra det hela mer avslappnat.

Välj utrustning

När man fotograferar porträtt vill man oftast lyckas få till ett kort skärpedjup, det vill säga att det bara är en liten del av bilden, i djupled, som är skarp. Det för att separera den du porträtterar från bakgrunden och göra att fokus hamnar på ansiktet. För att få till det korta skärpedjupet krävs ett par olika saker. Dels vill du ha ett objektiv med så stor bländare som möjligt, men också ett objektiv som har lite längre brännvidd. Fotograferar du med en kamera med micro four thirds-sensor kan 25mm och längre vara lämpliga brännvidder, har du en aps-c-kamera kan runt 30-35mm och uppåt vara lagom brännvidd. Med en fullformatskamera brukar 50mm och uppåt fungera bra.

Om du bara har en standardzoom till din kamera så behöver du inte vara orolig, även om bländaren oftast inte är som störst vid tele-läget (som oftast är runt 50-70mm) så skulle jag rekommendera att du använder dig av objektivet vid maximal inzoomning, det ger en snyggare bild än om du använder vidvinkelläget för att komma åt den större bländare. Har du möjlighet att använda ett objektiv med f/1,4 eller f/2,8 så gör det om det har lagom brännvidd.

Om du drar dig undan från solen så blir det enklare att fotografera. I skuggan blir kontrasten lägre och ljuset mjukare, båda är saker som är fördelaktiga när man fotograferar porträtt.

Leta efter skugga

På sommaren är ljuset ofta hårt under dagarna. Om du fotograferar ett porträtt i solen mitt på dagen så kommer du dels få en modell som kisar och ser besvärad ut, dels kommer du att få väldigt hårda kontraster och skarpa kanter mellan ljus och skugga. Båda dessa sakerna är i nio fall av tio inget man eftersöker. För att fotografera porträtt mitt på dagen kan du istället försöka hitta skugga. I skuggan blir ljuset mjukare och det blir betydligt lättare att få bra bilder. Försök hitta en plats där även din bakgrund ligger i skugga så att den inte blir allt för kontrastrik.

Är vädret tråkigt kan du alltid leta reda på ett fönster och fotografera inomhus. Fönstret blir som en stor softbox och du kan välja att, som här, dra ner ett par persienner för att skapa ett ljus där det händer lite mer.

Fönsterljus

Är det riktigt risigt väder ute med spöregn och åska? Du kan fortfarande fixa fina porträttbilder, leta reda på ett fönster som har ett bra ljusinsläpp. Vill du fotografera inomhus trots att solen skiner (eller kanske just därför) bör du hitta ett fönster som ligger på en skuggsida så att inte ljuset blir för hårt. Fönstret fungerar som en jättestor softbox och ger dig ett riktat och mjukt ljus som går att experimentera med. Kanske kan du dra ner persienner för ett randigt ljus? Är ljuset lite för hårt kan ett lakan fäst över fönstret från husets utsida ge dig ett mjukare ljus.

Vid solnedgången, eller vid soluppgången, blir ljuset varmt och gult och fungerar ofta bra till stämningsfulla porträtt.

Vänta på solnedgången eller soluppgången

Bilder på solnedgångar och soluppgångar har vi kanske sett en eller annan. Men det kan fortfarande skapa ett varmt, mjukt ljus som fungerar utmärkt för porträtt. Du kan också vänta tills solen helt försvunnit från himlen och då använda dig av det blåare och kallare ljuset, medan himlen fortfarande kan vara dramatisk och utgöra en bra bakgrund. För att utnyttja himlens färgprakt i dina bilder är det bäst att försöka hitta en plats där du ser horisonten. Uppe på en höjd, vid vatten eller ett fält kan vara bra ställen att fotografera på.

Med hjälp av en förgrund eller bakgrund som ramar in porträttet så kan du skapa extra djup i bilden.

Rama in

När du kommit fram till vilket objektiv du vill använda och när du lärt dig hantera ljuset på ett bra sätt är det dags att ta dina sommarporträtt till nästa nivå. Försök hitta saker som ramar in din bild. Något som du kan använda i förgrunden eller bakgrunden som skapar en naturlig ram runt ditt porträtt. Det kan göra intrycket av din bild starkare och mer fokuserat. Prova med att placera den du ska fotografera så att du har någon form av växtlighet mellan dig och modellen hitta sedan en lucka i växtligheten som du kan fotografera igenom, växten i förgrunden skapar då en ram kring din bild som ger den ett större djup. Det behöver inte vara en växt heller, det kan vara vad som helst som du tycker passar. Du kan även använda dig av något i bakgrunden som ger samma effekt.

Lycka till med dina sommarporträtt!