https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/fotoskola-ta-vackra-nakenbilder
366736
Fotografering
Fotografering

Fotoskola: Ta vackra nakenbilder

Totalbetyg

Människokroppen är bland det finaste vi vet, men att avbilda kroppen vackert likt statyer kräver finkänslighet. I Fotoskolan låter vi några duktiga nakenfotografer lära dig att klara balansgången.
  • Publicerad 11 år 8 månader
    2010-09-25 07:09

I tidigare fotoskolor har professionella fotografer tipsat om hur man bäst fotograferar tidigt på morgonen, sent på kvällen, i bländande snö och hur man fångar snabbt rörliga motiv som hästar och fallskärmshoppare.

Nu är det dags för ett av de svåraste områdena, nämligen att skapa konstnärliga nakenbilder. För att omedelbart ringa in exakt vad det handlar om börjar vi med att dela upp fotografier som föreställer nakna kroppar i tre huvudkategorier.

I den första kategorin sorteras de konstnärliga nakenbilderna. Den andra innehåller de erotiska bilderna. Till den tredje kategorin hör de grövre bilderna som vi stämplar som porr.

Skillnaden mellan dessa kan grovt definieras genom att se hur modellen presenteras. Det handlar alltså inte så mycket om könets vara eller icke-vara, utan snarare hur könet visas på bilden.

Ett kön i sig är egentligen lika odramatiskt som vilken annan kroppsdel som helst. Majoriteten av oss har förmodligen sett både det manliga och kvinnliga organet vid åtminstone något tillfälle. Det som får oss att reagera på ett kön är våra inlärda värderingar. Men kön förklädda till symboler och presenterade på bild är långt ifrån ovanligt. Fallossymboler går att hitta i allt från hällristningar till modern glassreklam, precis som symbolen för vulvan. Som symboler syftar de till att understryka en ingrediens i en berättelse. I modern tid kan de användas för att slå på våra reptilhjärnor.

I den här fotoskolan ska vi alltså undersöka möjligheterna att utforska den nakna kroppen utan att väcka längtan till horisontell samvaro. Det är en sann utmaning som kräver både fingertoppskänsla och träning.

Cornelia Schmidt från Sverige, Marc Hoppe från Tyskland och Joanna Kupniewska från Polen delar med sig av sina bästa tips. 

 

Plockar landskap från kroppen

»Vill du vara modell i en kalender?« En invit som efter midnatt i en bar skulle avfärdas som en raggningsreplik är förvånansvärt effektiv i mataffären. Cornelia Schmidt drar sig inte för att fånga tillfället i flykten när hon ser män som kan passa till hennes fotoprojekt.

–  De flesta killarna svarar ja, säger Cornelia. De verkar bli smickrade över uppmärksamheten och ta frågan som en komplimang.

Därefter bjuder hon in personen till en casting där hon tar testbilder och förklarar vad hon jobbar med över en kopp kaffe. Några dagar senare återkopplar hon och, om modellen passar, bokar hon en ny tid för fotografering. Först om den fotograferingen går bra och kemin klickar frågar hon om de vill ställa upp på nakenbilder. En del säger nej, vilket självklart är helt okej, medan andra vill testa.

–  Då träffas vi ytterligare en gång för att bara prata. Jag tar fram böcker och visar exempel på vad jag vill göra, och tar gärna emot synpunkter från modellen. Sen bokar vi in en ungefärlig tid om tre månader när vi ska fotografera. Under den tiden hinner han trimma kroppen och känner sig i fin form lagom till plåtningen. Vilket är viktigt, han måste känna sig bekväm och avslappnad.

Cornelia återkommer flera gånger till vikten av att modellen känner sig trygg. Utan kläder är det lätt att känna sig utsatt och det är fotografens ansvar att förvalta förtroendet väl.

–  Eftersom jag redan fotograferat dem tre gånger innan känner de sig avslappnade med mig. Vi skrattar väldigt mycket, lyssnar på bra musik som de väljer och testar poser tills vi hittar exakt rätt. Det är väldigt roligt och det är inte ovanligt att vi håller kontakten som vänner efteråt.

Bifogade filer