https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/s-f-ngar-du-vinteraction
545287
Fotografering
sant
FotograferingPlus

Fotoskola: Bli mästare på att fånga vinteraction på bild

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/bild3.jpg?itok=1bz5vzS4', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/bild3.jpg?itok=1bz5vzS4', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/bild3.jpg', w: 2000, h: 1339, title: ' ' },]

Totalbetyg

Fånga dina actionpackade vinteraktiviteter på bild! Vi har knepen som ger dig övertaget när du ska ge dig ut i snöyran med kameran.

Det är inte alltid vinter betyder fluffig vit snö och roliga vintersporter. I den södra halvan av vårt avlånga land betyder det ofta gråtrist och slafsigt väder. Men förr eller senare brukar den vita vintern göra sitt intåg även i våra sydligare delar.

Och då vill man ju fånga allt på bild. Den här texten kommer att ha en viss riktning åt alpinåkning, men det som står här går så klart att applicera även på andra aktiviteter. 

Exponera rätt

När man fotograferar i väldigt ljusa miljöer, som ett snötäckt landskap är, kommer kameran att lura dig att felexponera. Visserligen med flit, men inte av ondo. Kameran är ju nämligen inställd på att en korrekt exponering är 17 procent grått, ungefär. Men eftersom snön är mycket vitare än det kommer din kamera att exponera snön så att den blir grå. Och det i sin tur innebär ju att kameran underexponerar (se bild 1). 

Bild 1. Om du inte överexponerar blir bilden mörk.
Läs hela artikeln – bli plusmedlem
gr:rror validating access token: Sessi