https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/skola-ett-fotografi-berattar-aldrig-hela-sanningen
548648
Fotografering
sant
FotograferingPlus

Skola: Ett fotografi berättar aldrig hela sanningen

Just another Old Man. Att behärska det digitala mörkrummet är av oerhörd vikt för att kunna förmedla din artistiska vision. Som här med både ljusmasker och Dodge & Burn. Manipulation enligt vissa, en nödvändighet för andra.

Totalbetyg

I en ny artikelserie delar fotografen Mattias Sjölund med sig av sina tankar kring fotografi. I den första delen resonerar han kring fotografens val att inkludera eller exkludera – och vad det betyder för sanningen.

Jag tänkte inte göra ett försök att skriva någon på näsan eller sparka in redan öppna dörrar vad det gäller fotomanipulation utan endast dela med mig av ett par tankar och reflektioner. För vissa kanske de är helt självklara samtidigt som de för någon annan eventuellt tjänar som en ögonöppnare.

Mattias Sjölund är landskapsfotograf och driver till vardags Foto Magica som anordnar fotoresor i både Skandinavien och Europa.

Inom fotot som art så finns det, om vi generaliserar, två sorters utövare. Å ena sidan purister som står för det rena uttrycket, #nofilter gäller i flera bemärkelser och framförallt kokar det ner till en helt ren och helt omanipulerad bild, givetvis både framkallad och kanske till och med beskuren, antingen på digital eller analog väg. 

Som plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Systembyte på gång september 2023

För tillfället går det inte att köpa plusmedlemsskap. Vi planerar att vara igång igen inom kort.