https://www.kamerabild.se/fotoskolor/fotografering/skola-sa-fotar-du-i-morker-basta-mobilerna-for-natt-norrsken
548728
Fotografering
sant
FotograferingPlus

Skola: Så fotar du i mörker – Bästa mobilerna för natt & norrsken

Totalbetyg

Oavsett om du vill fota norrsken eller ta andra mörkerbilder är det skillnad på bra och dåliga mobilkameror. Vi tipsar om de bästa.

Kamera & Bild har tillsammans med systertidningen Mobil samlat tips för att bäst fotografera nattbilder med hjälp av mobiltelefonen – och vilka telefoner som är bäst för nattfotografering.

Hög solaktivitet har den senaste tiden lett till spektakulära norrsken som synts långt ner i södra Sverige. Många har varit intresserade av att fota dessa, och upptäckt att mobilkameror funkar utmärkt för ändamålet. 

 

 

 

Det kan verka en smula osannolikt. Hur bra en kamera är på att ta mörkerbilder definieras av mängden ljus den kan ta emot och det är den egenskap som det minimala objektivet på en mobilkamera är sämst på. Men mobilen har andra fördelar, och främst av dem är en enorm beräkningskraft som i stor utsträckning används just till att få kamerans bilder att bli bättre i svagt ljus.

De flesta mobiltelefoner har idag ett så kallat nattläge för att ta bilder under dåliga ljusförhållanden. Ibland aktiveras det automatiskt när du ska ta en bild, ibland får du förslaget att aktivera det och på ytterligare andra mobilmodeller måste du gå in i menyn och manuellt välja nattläget. Resultatet från nattläget varierar med mobiltillverkare och modell. En del mobiler tar bra mörkerbilder även utan nattläge och på somliga mobiler är nattläget inte speciellt bra, så det är inte självklart att nattläget innebär en förbättring av den bild du vill ta.

Som Norrsken-plusmedlem får du

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande analyser och kunskap om norrsken och andra fenomen
  • Vetenskapliga artiklar om astronomi och rymden
  • Tillgång till allt plus-material på kamerabild.se
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners