Annons

Fotografering

Fotoskola: Naturfoto nära där du bor

Årets naturfotograf Serkan Gûnes ger tips och inspiration om hur man kan ta fantastiska naturbilder nära där man bor.

Publicerad

De flesta har någon gång känt sig oinspirerade och trötta på att fotografera. Kanske har man dragit iväg på en inspirationsresa för att komma igång igen, eller anmält sig till en workshop på annan ort. Hemma-blindheten har slagit till och knockat kreativiteten. Då är det dags att slå tillbaka. Och det gör du enklast (och billigast) genom att börja där du bor.

–  Ljuset är a och o. Det är bäst att fota antingen på morgonen, eller i det härliga svenska kvällsljuset. Eller när himlen är molnig, säger Serkan Gûnes, en av fotograferna som Hasselbland presenterar på sin webbplats.

Det nordiska ljuset är nämligen ganska unikt. Bara en sådan sak som att det är ljust en tid efter solnedgången är guld värt.

Serkan jämför ljuset med bland annat Afrikas, dit han rest tre gånger för att hålla workshops i fotografi. När solen gått ner blir det becksvart och det enda fotograferna kan göra är att lägga kameran åt sidan i väntan på gryningen.

Men att resa till en annan kontinent för att hitta spännande motiv kan jämföras med att gå över ån efter vatten. Den här fotoskolan tar upp en av de största faror fotografen alltid är utsatt för – att bli hemmablind. Att bli så bekant med miljön vi bor och lever i att vi inte längre ser det häftiga som faktiskt omger oss.

Oavsett om man har tillgång till ett bostadsområde i funkis, eller en parkliknande trädgård med prunkande blommor är vi dagligen omgivna av motiv som berättar om vårt liv. Med tålamod kan alla hitta sina favoritobjekt, oavsett om man föredrar makro, grafiska mönster, arkitektur, djur eller människor, och utvecklas till mästare.