Fotografering

Fototips: Vänta in solen

Sommarsolen och snabbt skiftande ljus kan både vara till frustration och lycka. Ingen bildredigering kan slå de effekter som solen skapar i ett motiv. Men ibland kan det bli lång väntan på att solen ska titta fram mellan molnen.

Publicerad

Igår på en cykeltur ner mot Skeppsdal tyckte jag mig se ett motiv dyka upp. Stannade till och plockade upp kameran men självfallet hann solen försvinna. Jag funderade på om molnen tänkte flytta sig men slutsatsen blev att jag gav upp.

Berghällen ute på åkern med den lilla tallen ville jag ändå ta en bild på, i någon slags tanke att jag kanske vill fotografera den vid ett senare tillfälle. Nu är nog inte motivet så fantastiskt att det är värt det, men det tycker jag kan vara svårt att bedömma i stunden. Och en extra tagen bild gör ju inte precis någon skada.

Sony RX100 1/1000 s f/4, Adobe Camera Raw, kontrast: 20.

Strax efter att jag åter plockat ner kameran ser jag att solen ändå är på väg fram. Kameran åkte upp igen och jag fick bilden jag tänkte mig från början. Succé!

Sony RX100 1/1250 s f/4, Adobe Camera Raw, kontrast: +20, exponering: +0,20.

Det är klart att jag slår in öppna dörrar med att påstå att solljuset är viktigt i ett landskapsmotiv. Jag tycker ändå aldrig det skadar med en uppmaning är att inte lockas att använda reglagen i bildbehandlingsprogrammet istället för att vänta in det rätta ljuset. Nedan har jag redigerat den misslyckade bilden.

Sony RX100 1/1000 s f/4, Adobe Camera Raw, kontrast: 40, högdagrar: -50, skuggor: +100.