https://www.kamerabild.se/fotoskolor/guide-lagring-i-molnet
543790
Fotoskolor
Skola

Guide: Lagring i molnet

Totalbetyg

Att lagra sina bilder tryggt och säkert är väl något som alla fotografer efterfrågar, förutom att stoppa ner dem i en hårddisk därhemma finns det nu flera olika sätt. Här får du tips på några molntjänster där du kan lagra dina bilder.

 

Dropbox

Här har du en av de mest kända lagringstjänsterna. Den finns både som app, skrivbordsapplikation och webbtjänst. Här kan du som gratisanvändare ladda upp 2 gb filer. Om du dessutom bjuder in flera av dina kompisar som börjar använda Dropbox kan du få mer utrymme. Det finns även en Pro-variant som kostar ungefär 100 kronor i månaden (10 euro), då får du tillgång till 100 gb lagring. 

 

Med tanke på storleken man har tillgång till är det kanske snarare ett ställe att spara sina redigerade jpg-filer på än alla rawfiler, då de snabbt fyller upp ganska mycket utrymme. Använder ett mappsystem för att hålla ordning på bilderna. Du kan även dela dessa mappar med andra Dropbox-användare. 

 

 

Bitcasa

Bitcasa erbjuder flera olika nivåer av lösningar. Den enklaste är deras gratiskonto som ger dig 20 gb lagring. Det fräsigaste kostar knappt 7 000 kronor (999 usd) per år ger dig tillgång till oändligt utrymme. Jupp, oändligt. Det finns även konton som ger dig 1 tb för runt 700 kr/år och ett konto som ger dig 5 tb för ungefär 3 500 kronor. 

 

Med bitcasa krypteras dina filer när du laddar upp dem vilket gör att ingen annan kan komma åt dina bilder. Det kräver dock att du har ett klientprogram installerat på datorn. Bitcasa kan du även använda för att göra en automatisk backup av mappar du har på datorn hemma. Med hjälp av appar kan du även komma åt dina bilder från andra enheter. 

 

 

Irista

Irista är Canons egen molntjänst. Här får du 10 gb gratis från start och du kan ladda upp vilka bildfiler som helst och vilken storlek som helst. Givetvis finns det även möjlighet att uppgradera och det första steget är deras Valuepack, det kostar 5 gbp i månaden (ungefär 50 kronor) och då får man tillgång till 50 gb utrymme, nästa steg är deras Premiumpack som kostar 10 gbp i månaden (ungefär 100 kronor) vilket ger dig 100 gbgb utrymme att lagra på. Med Irista kan du använda dig av olika filter för att sortera bland dina bilder. 

 

 

Google Drive

För att lagra bilder på Google Drive använder du dig av en kombination av Google Plus och Google Drive. För att komma åt eller tanka upp bilderna via datorn behöver du ett Google plus-konto. Gratis-utrymmet sträcker sig till 15 gb och för ungefär 150 kronor per år så kan du få 100 gb. 

 

 

Flickr

Flickr är en klassiker i sammanhanget. Det är också den tjänst som erbjuder störst lagring för minst pengar. För absolut inga pengar alls får du 1 tb lagring. Det man får leva med då är att det dyker upp reklambanners på din sida. Vill man inte ha reklambanners kostar det runt 320 kronor per år. 

 

Flickr är dock tänkt mer som ett bildcommunity för att visa upp sina bilder än som ren lagring. Men det går även att använda tjänsten som ren lagring genom att göra alla bilder privata.