Fotografering

Så farlig kan värmen vara för din kamerutrustning

Sommar, värme och sol är ganska efterlängtat av många, även för fotografer. Men värmen kommer också med sina bekymmer när det kommer till vår utrustning. Vissa delar av den kan vara känsligare mot värme än andra och det kan vara bra att hålla koll på hur du förvarar och använder din utrustning under de varmaste dagarna.

Sommarens varma dagar kanske är sådana att många antingen låter kameran ligga kvar i väskan när det är som varmast, för att istället koncentrera sig på att svalka av sig själv. Eller så får kameran följa med oavsett situation och utsätts då för samma förutsättningar som vi själva. Men kameran kan på egen hand inte reglera värmen som omgivningen utsätter den för, så det är upp till oss att se till att den inte hamnar i en miljö som den inte kan hantera.

Elektronik

Den kan till exempel vara värt att kika på vad tillverkaren säger att batterierna ska klara av. Vissa batterier kan börja närma sig farliga temperaturer redan vid 45°C. Det låter kanske väldigt varmt, men om du förvarar utrustningen i en bil en solig dag är det inte omöjligt att nå de temperaturerna och läckor kan uppstå. Andra problem kan vara att kretsarna i vissa delar av kameran påverkas av värmen.

Med moderna kameror som kan filma i hög upplösning och med stora dataströmmar så ökar också risken att kameran överhettas och du får ta pauser i ditt arbete.

En kamera som glöms i en bil en solig sommardag kan utsättas för höga temperaturer.

Optik

Dina objektiv kan påverkas av värme på olika sätt, blir det tillräckligt varmt kan vissa smörjmedel ändra viskositet vilket påverkar objektivets funktion. Om du dessutom lämnar ett objektiv utan skydden på kan den koncentrera soljuset till en punkt som blir otroligt varm (samma effekt som med ett förstoringsglas), även om du ska ha stor otur för att det ska ske.

Annat som kan hända är att det blir så pass varmt att lim löser upp sig, eller att gummi och plast vidgar sig och därmed släpper från sin plats.

Sommarväder är inte bara sol och värme, det kan också vara rejält med regn. Ska du ut i sådana väder kan det vara på sin plats att kolla upp vad tillverkaren av din kamera säger om vädertätningen (om din kamera har sådan).

Vill du veta mer om faror för din kamerautrustning under sommaren kan du läsa vår artikel Sommarvärmen – detta klarar din kamerautrustning”.