https://www.kamerabild.se/fotoskolor/sa-tar-du-reda-pa-antal-exponeringar-i-din-kamera
548308
Fotoskolor
sant
SkolaPlus

Så tar du reda på antal exponeringar i din kamera

Totalbetyg

Ska du köpa begagnat eller sälja din kamera – eller bara är nyfiken på hur många exponeringar du tagit? Här förklarar vi hur du får reda på antalet exponeringar och slutarrörelser.

Seriebildstagning i all ära – är du också en fotograf som älskar att ta många bilder efter varandra för att fånga exakt rätt tillfälle på bild? Föredelen är den perfekta bilden, men nackdelen är att det också sliter på kameran – framförallt om du har en spegelreflexkamera – DSLR – med en spegel som måste röra sig upp och ned. Dagens spegellösa kameror har ofta även en mekanisk slutare som fungerar som en ridå som öppnar och stänger för ljuset.

I denna arikel ger vi dig tipsen som gör att du kan ta reda på hur många exponeringar en kamera gjort, precis på samma vis som mätarställningen på bil visar hur många mil en bil kört – något som påverkar både livslängd och värde.

Gemensamt för den flippande spegeln och den mekaniska slutaren är att de helt enkelt består av finmekanik som för varje rörelse sakta men säkert nöts, de är helt enkelt inte byggda för att klara rörelser i oändlighet, även om 400 000 exponeringar hos Nikon D6 eller 500 000 exponeringar hos Canon EOS 1D X Mark III känns oändligt långt bort – dessa siffror är nämligen vad de är specificerade till att hålla enligt tillverkaren.

Ofta dyrt att laga

Att laga denna typ av haveri, med exempelvis en trasig slutare eller glapp spegel på grunda av exempelvis utslitning, är rätt dyrt. Beroende på kameramodell kan du få betala mellan 5–10 000 kronor, vilket kan göra det dyrt att köpa en begagnad kamera i fint skick men som redan fotograferat upp eller gått över sin slutares tekniska livstid.

gr:rror validating access token: Sessi