Skola

Var kreativ med slutartiden

Att kombinera en relativt lång slutartid med att zooma samtidigt som bilden exponeras kan ge en väldigt speciell effekt. Den här bilden togs med 1/6 sekunds slutartid samtidigt som jag vred på objektivets zoomring. Kameran handhölls vilket kräver en del övning vid så långa slutartider. Räkna med många slängda bilder.

Genom att ta kontroll över slutartiden öppnar sig en värld av kreativa möjligheter. En djupdykning ner i sjöar med dimslöjor och frysta ögonblick.

Publicerad

I princip alla kameror har flera så kallade programlägen du kan välja mellan. Dessa är anpassade för olika typer av motiv eller för att låta dig ta kontroll över vissa inställningar.

På systemkameror och en del kompaktkameror finns det en rund ratt med programlägen benämnda P, A (eller Av), S (eller Tv), M och ofta även en del symboler som representerar olika så kallade motivprogram.

På de kameror som saknar en programratt väljer man program via knapptryckning eller menyn. Titta efter i manualen hur det fungerar på just din kamera.

S/Tv-läget kallas tidsstyrd bländarautomatik. S står för Shutter och Tv för Time value. Oavsett kameratillverkarens benämning fungerar det ungefär likadant mellan modellerna – du väljer vilken slutartid som ska användas och kameran väljer bländare efter hur ljust motivet är. På vissa kameror ändras även iso-värdet om ljuset är svagt.

Rörelseoskärpa ger liv

Genom att själv bestämma slutartiden anger du mängden rörelseoskärpa i bilden. Rörelseoskärpa ger känsla av liv och rörelse. Med en snabb slutartid kan du frysa ett ögonblick.

Bagare Per-Inge Johansson på Näsets Vedugnsbageri i Katrineholm. Slutartid 1/40 s vilket var tillräckligt för att med lite omsorg kunna handhålla kameran och samtidigt ge lätt rörelseoskärpa åt händerna som arbetar degen.

Brännviddsregeln

En gammal fotoregel säger att man ska försöka hålla slutartiden snabbare än brännvidden. Använder du ett objektiv i zoomläge 50 millimeter ska du alltså minst använda en slutartid på 1/50 sekund. Denna regel gäller kameror med sensor lika stor som klassiskt småbildsformat. För övriga kameror, speciellt kompaktkameror med små sensorer, får man räkna om brännvidden till motsvarande brännvidd för småbildsformatet.

Att hålla på med det kan vara krångligt. Fundera i stället över hur snabb slutartid du behöver för att inte personerna i bilden ska röra sig och skapa oskärpa.

Sportfotografer använder slutartiden både för att fånga ögonblick och för att med oskärpa ge fartkänsla. Den här bilden togs med 1/400 sekunds slutartid. Alla sportbilder behöver dock inte vara helt skarpa. Oskärpa kan ge fartkänsla

Automatikens begränsningar

Det finns situationer när kameran inte tar den bild du tänkt dig. Ett vanligt exempel är när ljuset är för svagt för att det ska bli rätt exponering med den största bländaren. Vissa kameror kan då höja ISO-talet (auto-ISO) eller välja längre slutartid (säkerhetsförskjutning). Kan inte kameran något av detta blir bilden för mörk eller så vägrar kameran ta en bild.

Lösningen är då att själv välja en längre slutartid eller höja iso-värdet. Prioriterar du att frysa rörelserna bör du höja iso trots att det kan ge grynigare bilder. För stillastående motiv är det bättre att välja längre slutartid och söka stöd för kameran så att du inte skakar kameran.

En annan begränsning kan uppstå soliga dagar. Du ska fotografera en underbar fors med omgivande naturmiljö och vill få vattnet att bli som en mjölkig slöja genom att låta bilden tas under ett par sekunder. Men kameran vägrar, trots att du provat alla möjliga ISO-tal.

Antagligen beror detta på att det är för ljust ute för att fotografera med långa slutartider. Kameran skulle behöva en mindre bländare än vad objektivet har. Enda chansen är att ställa ned ISO-talet så lågt det går (ISO 50-200) men sannolikt räcker inte det. Om du inte nöjer dig med en kortare slutartid måste du minska ljusinsläppet med ett kraftigt gråfilter (ND-filter).

Ljuset i motivet var tillräckligt för att fotografera motivet snabbare, men här ville jag att ljusen från bilarna skulle bilda långa linjer längs vägarna. Därför ställdes kameran in på en riktigt lång slutartid (30 sekunder). Långa slutartider kan även användas till att få vatten att se ut som dimslöjor.
Slutartid 1/8 sekund.

Artikelförfattaren Petter Stahre arbetar som fotograf med inriktning på mat, människor och produkter. Petter håller även fotokurser, läs mer på www.fotokurs.se. Upphovsrätten för samtliga bilder i artikeln tillhör Petter Stahre om inget anges under bilden.