https://www.kamerabild.se/fotot-vling/juryn-har-valt-vinnarna-som-blir-coachade-av-erik-johansson
546004
Fototävling
Fototävling

Vinnarna korade – blir nu coachade av Erik Johansson

Juryn går igenom bidragen till tävlingen. Från vänster: Calle Rosenqvist, chefredaktör på Kamera & Bild, Erik Johansson, bildkonstnär, Sara Arnald, fotograf, samt Dick Bender, affärsområdeschef på EIZO.

Totalbetyg

Juryn har nu utsett vinnarna som får utveckla sitt bildskapande tillsammans med mästerkreatören och bildkonstnären Erik Johansson, i tävlingen arrangerad av Kamera & Bild och EIZO. ”Det var inte helt lätt att välja, men nu har vi valt två personer som har lekfulla idéer. Det kan bli en intressant och kreativ process”, säger Erik som satt med i juryn.

Bordet är fyllt med bilder och projektidéer, vilka de fyra jurymedlemmarna noggrant betraktar. Tävlingen som arrangeras av Kamera & Bild och EIZO har lockat till sig flera olika förslag på bilder som de tävlande vill genomföra med hjälp av coachning från Erik Johansson.

– Det är hög nivå, alla skulle kunna ha förutsättningar att gå vidare. Nu handlar det om att se vilka idéer som är intressanta, säger Erik medan han tittar på materialet.

 

Foto: Johan Wessel
Calle Rosenqvist och Erik Johansson diskuterar bidragen.

 

I juryn finns även Sara Arnald, fotograf, Calle Rosenqvist, chefredaktör på Kamera & Bild samt Dick Bender, affärsområdeschef på EIZO. Tillsammans ska de nu kora vinnarna. Efter flera timmars arbete enas de om ett beslut. 

Vinnarna är: 
Maddzan Lindblad.
Mikael Grahn.
Maddzan Lindblad kallar sin idé ”Road survivors”, där hon vill skapa en bild med ett antal svenska skogsdjur som ska ta sig över en bilväg i skymningen.
”Bostadskaos” kallar Mikael Grahn sin idé där han vill belysa bostadsbristen i Sverige. Han vill visualisera detta som i spelet Tetris & Towerbuilder.

Maddzan Lindblad, som just nu studerar sista året på Fotoskolan STHLM för att bli bildbehandlare. 

”Montage är det bästa jag vet och drömmen är att kunna leva på min bildkonst i framtiden.”

 

Mikael Grahn, som är bildgrafiker på DanagårdLitho.

”Det är 15 år sedan jag började med fotografering och retusch och drogs in i en helt ny värld.”

Skogsdjur rustade med hjälmar

Maddzan Lindblad kallar sin idé ”Road survivors”, där hon vill skapa en bild med ett antal svenska skogsdjur som ska ta sig över en bilväg i skymningen. Djuren är förberedda och har rustat sig med diverse skydd så som hjälmar, kuddar, knäskydd, varningsskyltar och reflexer. Man ser det hela utspela sig från förarens bilfönster.

Erik Johansson hoppas kunna bidra med kunskap, framför allt när det handlar om att fotografera – istället för att använda så kallade ”stockbilder”.

– Det är tydligt att hon redan jobbar mycket med retusch. Men hon vill även lära sig mer om fotograferandet, och använda det på ett kreativt sätt. Att fotografera allt på riktigt blir ofta bättre och man kan då anpassa materialet mer till idén, säger Erik.

 

En av Maddzan Lindblads bilder.

 

”En otrolig möjlighet”

Maddzan själv är ”så glad” över att ha vunnit:

– Det känns fantastiskt. En otrolig möjlighet att få göra det här, vilket kan bli bra marknadsföring för mig själv. Jag tvekade först att delta i tävlingen, tänkte att det här kan jag aldrig vinna, säger Maddzan och fortsätter:

– Det är alltid bra med andras input. Erik fotograferar mycket själv och jag har mest jobbat med stockbilder, så jag ser fram emot att få lära mig mer om att fotografera materialet själv. 

Brist på bostäder – som ett Tetris-spel

”Bostadskaos” kallar Mikael Grahn sin idé där han vill belysa bostadsbristen i Sverige och framför allt hur svårt det kan vara att komma in på bostadsmarknaden i storstäder. Han vill visualisera detta som i spelet Tetris & Towerbuilder, där byggnader i olika former motsvarar geometrierna från spelet.

Erik Johansson tycker idén är intressant och tror den är genomförbar.

– Det blir en lek med perspektiven där det gäller att gå ut och leta fasader som kan passa in för att det ska bli rätt vinklar.

 

En av Mikael Grahns bilder.

 

”En idol i branschen”

Att vinna tävlingen tycker Mikael var överraskande.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ha möjligheten att vinna. Väldigt inspirerande att få den här chansen. Jag har följt Erik under lång tid, han är lite av en idol i branschen. Då är det stort att få bli coachad av honom. Riktigt kul! Och kul att juryn gillade min idé.

Mikael hoppas att vinsten ska inspirera honom till att genomföra fler idéer framöver. 

– Den kan nog ge en ny gnista till att vilja skapa fler egna projekt.

Reser till Prag

I slutet av april får vinnarna resa till Prag, för att där träffa Erik. Han ser fram emot att få coacha Maddzan och Mikael.

– Det ska bli jättekul och spännande att se hur jag kan utveckla deras kunskaper. Deras idéer är lekfulla och jag tror det kan bli en intressant och kreativ process. Kanske kan jag lära mig något också, säger Erik. 

 

167315513313063_1862718417106089