https://www.kamerabild.se/fototavling/amber-bracken-vinner-arets-bild-i-world-press-photo
548759
Fototävling
falskt
Fototävling

Amber Bracken vinner Årets bild i World Press Photo 2022

”World Press Photo of the Year” är fotograferad längs en vägkant, där röda klänningar hängts upp på kors till minne av barn som dog vid ”Kamloops Indian Residential School”, en institution skapad för att assimilera ursprungsbefolkningens barn.

Totalbetyg

Den kanadensiska fotografen Amber Brackens bild av röda klänningar hängandes på kors vinner Årets bild 2022 i World Press Photo. Bilden är tagen efter att 215 omärkta barngravar upptäckts vid en skola.

En av världens mest prestigefyllda fototävlingar, World Press Photo, har utsett sina vinnare för 2022. Den bild som tar hem titeln ”World Press Photo of the Year” är fotograferad av Amber Bracken från Kanada, på uppdrag för The New York Times. 

Bilden är tagen längs en vägkant, där röda klänningar hängts upp på kors till minne av barn som dog vid ”Kamloops Indian Residential School”, en institution skapad för att assimilera ursprungsbefolkningens barn. Korsen har satts upp efter upptäckten av 215 omärkta gravar med barn, i Kanadas västliga provins British Columbia sommaren 2021.

150 000 elever tvingades bort 

På 1800-talet fungerade den här typen av skolor som ett sätt att tvinga ursprungsbefolkningen till att följa västerländsk kultur av de europeiska kolonisterna och missionärerna som kom till landet. Uppemot 150000 elever tvingades bort från sina hem och föräldrar, ofta förbjudna att kommunicera på sina egna språk och utsatta för fysiska och ibland sexuella övergrepp. Minst 4100 elever uppskattas ha dött medan de var i skolorna, och Kamloops-skolan hör till en av de största i det här systemet.  

– Det är en typ av bild som skär in i ditt medvetande, den inspirerar till en slags sensorisk reaktion. Jag kunde nästan höra tystnaden i det här fotografiet, ett lugnt ögonblick av global räkenskap för koloniseringens historia, inte bara i Kanada utan runtom i världen, säger World Press Photos juryordförande Rena Effendi om bilden i ett pressmeddelande.

 

 

”Kändes väldigt symboliskt”

Fotografen Amber Bracken berättar så här om bilden:

– Även om vi har känt till den här historien under en lång tid, var det först under förra sommaren som gravarna kring Kamloops Indian Residential School upptäcktes med hjälp av markpenetrerande radar. Så vi började få en personifiering kring några av de här barnen som gick till de här skolorna, men som aldrig kom hem, säger Amber Bracken till WPP och fortsätter:

– Jag visste på en gång att jag ville fotografera linjen av kors med de små barnkläderna hängandes på dem, som satts upp för att hedra minnet av de här barnen – och på så sätt göra dem synliga vilket de inte hade varit under en lång tid. När jag fotograferade bröt solen igenom molnen och änden av en regnbåge landade på den plats där barnen hade upptäckts. Det hela kändes väldigt symboliskt. 

I år utsågs vinnarna i World Press Photo bland 64823 fotografier av 4066 fotografer från 130 länder. Några svenskar finns inte med bland årets pristagare.

 

Har kan du se alla vinnarbilderna i World Press Photo 2022.