Fototävling

Amber Bracken vinner Årets bild i World Press Photo 2022

”World Press Photo of the Year” är fotograferad längs en vägkant, där röda klänningar hängts upp på kors till minne av barn som dog vid ”Kamloops Indian Residential School”, en institution skapad för att assimilera ursprungsbefolkningens barn.

Den kanadensiska fotografen Amber Brackens bild av röda klänningar hängandes på kors vinner Årets bild 2022 i World Press Photo. Bilden är tagen efter att 215 omärkta barngravar upptäckts vid en skola.

En av världens mest prestigefyllda fototävlingar, World Press Photo, har utsett sina vinnare för 2022. Den bild som tar hem titeln ”World Press Photo of the Year” är fotograferad av Amber Bracken från Kanada, på uppdrag för The New York Times.

Bilden är tagen längs en vägkant, där röda klänningar hängts upp på kors till minne av barn som dog vid ”Kamloops Indian Residential School”, en institution skapad för att assimilera ursprungsbefolkningens barn. Korsen har satts upp efter upptäcktenav 215 omärkta gravar med barn, i Kanadas västliga provins British Columbia sommaren 2021.

150 000 elever tvingades bort

På 1800-talet fungerade den här typen av skolor som ett sätt att tvinga ursprungsbefolkningen till att följa västerländsk kultur av de europeiska kolonisterna och missionärerna som kom till landet. Uppemot 150000 elever tvingades bort från sina hem och föräldrar, ofta förbjudna att kommunicera på sina egna språk ochutsatta för fysiska och ibland sexuella övergrepp. Minst 4100 elever uppskattas ha dött medan de var i skolorna, och Kamloops-skolan hör till en av de största i det här systemet.

– Det är en typ av bild som skär in i ditt medvetande, den inspirerar till en slags sensorisk reaktion. Jag kunde nästan höra tystnaden i det här fotografiet, ett lugnt ögonblick av global räkenskap för koloniseringens historia, inte bara i Kanada utan runtom i världen, säger World Press Photos juryordförande Rena Effendi om bilden i ett pressmeddelande.

”Kändes väldigt symboliskt”