Fototävling

Andreas Varro rankad som bäste svensk i fototävlingen IPA

Med bilden ”Free Will” vann Andreas Varro förstapris i kategorin ”Special Effects” i den prestigefyllda amerikanska fototävlingen International Photography Awards (IPA).

I International Photography Awards 2021 tar fotografen Andreas Varro hem ännu en förstaplacering. Det gör att han nu är den svensk som hittills har varit mest framgångsrik i IPA. Fotograferna Stefan Snyman och Jonas Larsson Folkeson prisades också i årets upplaga av tävlingen.

Ifjol vann Andreas Varro kategorin ”Special Effects” i den prestigefyllda amerikanska fototävlingen International Photography Awards (IPA), med bilden ”New Gods”. I år upprepade han bedriften och vann förstapris igen – i samma kategori. En mästare på specialeffekter med andra ord, där han nu tog hem segern med bilden ”Free Will”. Med den vill Andreas Varro ifrågasätta om vi verkligen är fria i den digital eran.

Andreas Varro, fotograf & visual artist.

– På sociala medier presenteras vi innehåll genererat av algoritmer baserat på det vi visat intresse för, den världsbild vi redan har cementerad. Hur ska vi kunna navigera oss fram och ta rätt beslut i livet när vi sällan får se motsatsen till det vi tror är rätt? Att vara fri idag ställer ett enormt ansvar på individens nyfikenhet att vilja motbevisa sina egna uppfattningar, säger Andreas som titulerar sig fotograf och visual artist.

Bilder som social satir

Med bilden fortsätter han ett arbete som har pågått i flera år, där han skapar en form av social satir med syftet att få oss att reflektera kring frågor som rör livet, samhället och mänskligheten.

Topplistan för de svenskar som har tävlat i IPA sedan 2003. Andreas Varro intar nu förstaplaceringen.

IPA är en fototävling som sedan 2003 har tagit emot bidrag från tusentals fotografer världen över. I och med Andreas Varros vinst i år är han numera rankad som bäste svensk i tävlingens historia. På andraplats hittar vi Martin Edström och på tredjeplats Tommy Ingberg.

Stefan Snyman vinner andrapris i kategorin ”Advertising/Beauty”.

Fler svenskar prisades

I årets tävling prisades ytterligare två svenskar: Stefan Snyman och Jonas Larsson Folkeson. Stefan Snyman med en andraplats i kategorin ”Advertising/Beauty” med bilden ”Danika” som är fotograferad i Kapstaden i Sydafrika.

Jonas Larsson Folkeson vinner tredjepris i kategorin ”Analog film/Fine Art”.

Jonas Larsson Folkeson fick tredjepris i kategorin ”Analog film/Fine Art” där han med en serie bilder vill hedra de gamla traditionerna om nordisk folktro, och platserna i Sverige där troll, vittror och älvor en gång i tiden sägs ha funnits. ”Blåkulla” är titeln på fotoprojektet.

I helgen har Andreas Varro chans att vinna mer, då IPA presenterar vem som utses till totalvinnare inom området ”special”. Därefter kommer IPA presentera vem som blir Årets fotograf i tävlingen för 2021.

Du ser alla vinnande bidrag på photoawards.com.