Fototävling

Cato Lein vinnare av Svenska Fotobokspriset 2023

En bild från Cato Leins fotobok ”Northern Silence”, som vinner Svenska Fotobokspriset 2023.

Cato Lein vinner Svenska Fotobokspriset 2023 med boken ”Northern Silence”, där han med storformatskamera har skildrat norska Finnmarken. Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014, sedan tog det ytterligare åtta år att färdigställa boken.

Porträttfotografen Cato Lein har i boken ”Northern Silence” riktat kameran mot sina hemtrakter, norska Finnmarken. Projektet började redan i mitten av 80-talet och under tre decennier återvände han för att fotografera både människor och det milsvida landskapet. Cato Leins manér att jobba i svartvitt och med mycket kontrast, återfinns även i boken ”Northern Silence” där en storformatskamera har varit hans verktyg.

Omslaget till ”Northern Silence” av Cato Lein.

Under projektets gång har han sett hur trakterna har förändrats. Till exempel att livet i hembygden var något helt annat efter Sovjetunionens upplösning, än vad han hade lämnat några år tidigare. Gatuskyltarna hade fått namn på norska, samiska och ryska och nu kunde man besöka Murmansk i öst. Allt var mer öppet och Cato Lein fotograferade nu sina vänner i deras nya liv, ofta i stora amerikanska bilar.

”Mother and Infants”

– ”Northern Silence” är på många sätt en hyllning till fotokonsten och det fotografiska arbetet. Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna. För egen del är boken framför allt ett projekt från hjärtat, säger Cato Lein.

”Fisherman Hammerfest”

”Poetiska porträtt”

Nu vinner han med ”Northern Silence” Svenska Fotobokspriset 2023, som delades ut igår kväll på fotoboksgalan på Indio Studios i Stockholm. Det är Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund som sedan 1996 har delat ut priset och så här lyder juryns motivering till årets vinnarbok:

”En dramatisk skildring av det nordligaste Norge – huvudsakligen svartvita fotografier med effektiva inslag i färg. Poetiska och uttrycksfulla porträtt av människor och landskap – där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna – ger en personlig bild av fotografens uppväxtmiljö. Detta mångåriga projekt speglar även ett samhälle i förändring på flera plan där politiska beslut och kommersiella intressen påverkar hela ekosystemet. Enastående tryckkvalitet och omsorgsfull formgivning gör boken till ett fulländat meditativt verk.”

Cato Lein tar emot sitt pris under fotoboksgalan igår kväll på Indio Studios i Stockholm.

Cato Leins ”Northern Silence” är utgiven på André Frère Éditions, och formgiven av João Linneu och Fernanda Fajardo.Textförfattare är Sophie Allgårdh.

De övriga nominerade var Salad Hilowle med ”Halima om de sina” (Volante), Joey Judita Abrait med ”Book of Sorrow” (Journal), Sven Westerlund med ”En verklig plats” (Ordfront Förlag) och Emma Nilsson med ”field; scope; site” (Sailor Press).

Svenska Fotobokspriset