Fototävling

Cletus Nelson Nwadike på andraplats i Sony World Photography Awards

”Nigeriansk konst! Jag hade föreställt mig att mamma skulle visa dessa för sina barnbarn”, kommenterar Cletus Nelson Nwadike bilden som ingår i en serie av stilleben för att hedra hans mamma.

Cletus Nelson Nwadike vann en andraplacering i stilleben-kategorin, när Sony World Photography Awards 2022 avgjordes.

Med en serie bilder för att hedra sin mamma, hade Cletus Nelson Nwadike tagit sig till final i Sony World Photography Awards 2022. Han kom på andraplats i stilleben-kategorin, i tävlingen som för femtonde året hade bjudit in fotografer från hela världen att tävla. I årets upplaga hade 340000 bilder skickats in till tävlingen, och av dem 156000 till den professionella klassen där Cletus Nelson Nwadike var med och tävlade.

Ett nigerianskt pass.

”Hon nekades visum”

De åtta stilleben han tävlade med är en hyllning till hans mamma som gick bort i höstas.

”Min mamma dog den 26 september 2021. Hon fick aldrig träffa fyra av sina barnbarn – hon nekades visum för att komma och besöka dem. Anledningen var att jag inte tjänar tillräckligt med pengar. Jag är fotograf. Detta arbete är för att hedra min mor”, skriver Cletus Nelson Nwadike om sina tävlingsbilder.

Cletus Nelson Nwadike har även tidigare prisats i Sony World Photography Awards. 2019 kom han på tredjeplats i stilleben-kategorin.

Stephanie Solano, 17 år, från Zacapa, Guatemala. Hon tar ett porträtt av sig själv vid den mexikanska gränsen, i väntan på att försöka ta sig till USA. Fotografen Adam Ferguson har gjort alla kameraförberedelser och sedan låtit personen själv välja ögonblicket när bilden ska tas. Nu prisas han som Årets fotograf i Sony World Photography Awards 2022.

Självporträtt av migranter

Årets fotograf i Sony World Photography Awards 2022 blev Adam Ferguson från Australien. Han vinner titeln med en serie porträtt av migranter som väntar vid den mexikanska gränsen för att försöka ta sig in i USA. Bilderna är en typ av självporträtt där Adam Ferguson har monterat en kamera på stativ och sedan låtit personerna själva välja ögonblicket när bilden ska tas – med hjälp av en trådutlösare.

Här kan du se alla vinnarbilderna i årets tävling!