Fototävling

Det här är Årets bild i World Press Photo 2020

World Press Photo of the Year 2020, fotograferad av den japanska fotografen Yasuyoshi Chiba.

Japanska fotografen Yasuyoshi Chiba vann årets tävling av World Press Photo, med en bild från demonstrationer i Sudan. Men någon prisutdelning blev det inte på grund av coronaviruset.

Protesterna i Sudan började i december 2018 och spred sig snabbt över hela landet. I april 2019 arrangerades en demonstration i närheten av arméns högkvarter i huvudstaden Khartoum, där folket krävde ett slut på det 30-åriga styret med diktatorn Omar al-Bashir.

Det var upptakten till protesterna som fortsatte fram till sommaren, då AFP-fotografen Yasuyoshi Chiba den 19 juni tog bilden som nu har utsetts till World Press Photo of the Year. Bilden av den unga mannen som är upplyst av folkhopens mobiltelefoner, gjorde intryck på juryn. Yasuyoshi Chiba har titeln ”Chief Photographer” på AFP och är baserad i Kenya. Sedan fotostudierna i Tokyo har han arbetat som fotograf på flera platser i världen. Två gånger tidigare har han fått priser i World Press Photo.

Årets vinnare i den stora pressfototävlingen fick inte ta del av någon prisceremoni på grund av coronaviruset. Det blev inte heller någon fotofestival som skulle ha ägt rum de närmaste dagarna i Amsterdam. Däremot kommer fotoutställningen med årets vinnare att visas där, för att sedan turnera runt i världen.

Här kan du se alla vinnarbilderna i World Press Photo 2020.