Fototävling

Federico Borella Årets fotograf i SWPA 2019 med "Five Degrees"

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/introswpa.jpg?itok=_OzyOOdr","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/introswpa.jpg?itok=_OzyOOdr","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/introswpa.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/introswpa.jpg?itok=EhRCl0JH","w":1772,"h":877,"title":"Tv\u00e5 av Federico Borellas bilder ur serien "Five Degrees".Foto: Federico Borella<\ span="">"}]
Två av Federico Borellas bilder ur serien "Five Degrees".

Av de tio kategorivinnarna i Sony World Photography Awards var det italienaren och bildjournalisten Federico Borella som vann det mest prestigefyllda priset med sin bildserie "Five Degrees".

Fototävlingen Sony World Photography har till sin tolfte upplaga fått in totalt 326 997 tävlingsbilder av fotografer från 195 länder. Av flera kategorivinnare var det italienaren och bildjournalistenFederico Borella som tog hem den största vinsten – han vann först och främst genren dokumentärfoto, men framförallt blev hans bildserie "Five Degrees" utvald som det över lag bästa bidraget, vilket resulterade i titeln Årets fotograf 2019.

Federico Borella tar emot sitt pris på prisutdelningen av Sony World Photography Awards i London.

Federico Borella berör problematiken med global uppvärmning i sin serie "Five Degrees", genom att fokusera på manliga självmord i Tamil Nadu, ett farmarsamhälle i södra Indien. Borella baserade sin fotografering på klimatanalyser under de senaste 47 åren genomen studie från universitetet i Berkeley som hittade en koppling mellan klimatförändringen och förändringen av självmordsfrekvensen bland indiska farmare. Studien knyter samman 59 300 självmord under de senaste 30 åren till den globala uppvärmningen, som gett upphov till den stora press som uppkommer i samband med dålig skörd och dålig bördighet genom ökad torka.

Med detta som bakgrund tog sig Borella an den bildjournalistiska uppgiften att förmedla deras talan genom sina bilder.

Rasathi är änka efter hennes man och bonde Selvarasy begått självmord genom hängning i sin familjs trädgård i maj 2017.

I samband med pressträffen och förhandsvisningen av utställningen av alla vinnarbilder berättar Borella för Kamera Bild om sina bilder:

– Det jag har försökt fånga är egentligen det som fattas. Det är det som det handlar om. Därför har jag koncentrerat mig på att bara prata med änkor där deras män begått självmord.

Juryledaren Mike Trow kommenterarar Borellas arbete så här:

"I en tid då global uppvärmning aldrig påverkat livet mer än nu – speciellt i utvecklingsländer – blir arbeten som Borellas verk än mer behövda".

En dödskalle från en bonde som tog sitt liv, här i händerna på en av medlemmarna i södra Indiens organisation för bönder, South Indian Farmers Association.

Flera Utmärkelser

Tuomas Uusheimo tog hem en silverplats i kategorin "Arkitektur".
Thomas Nielsen belönades med en tredjeplats i den professionella kategorin Sport.

I den professionella kategorin Arkitektur fick fotografen Tuomas Uusheimo från Finland en silverplats. Danmark tog hem en tredjeplats genom Thomas Nielsen i kategorin Sport.

Cletus Nelson Nwadike kom på tredje plats i kategorin Still life med sin bild serie The struggle for freedom.

Sverige fick nöja sig med en tredjeplats, tagen avfotografen Cletus Nelson Nwadike i kategorin "Still life" med sin serie The struggle for freedom.

En av förstaprisvinnaren Christy Lee Rogers bilder från serien "Muses", vinnare i den öppna kategorin.
Panelsamtal med Christy Lee Rogers (mitten), där hon berättar om hur hennes bilder i serien "Muses" kommit till. Till höger syns Yan Wang, vinnare i kategorin "Landskap".

I den öppna kategorin där alla kan delta vann amerikanskan Christy Lee Rogers förstaplatsen och titeln "Open Photographer of the Year" med sin bildserie "Muses", där hon fotograferat modeller under vatten.

Porträttfotografen Nadav Kander prisades med utmärkelsen "Outstanding Photographer of the Year 2019" med sina porträttbilder.

Utställning på Somerset House

Den London-baserade porträttfotografen Nadav Kander prisades med utmärkelsen "Outstanding Photographer of the Year 2019" för vad han bidragit till med sin fotografering, mycket genom de porträtt han tagit på kändisar, men även för hans atmosfäriska landskap.

Nytt för i är är även att utställningen som alltid görs i samband med tävlingen nu tar större plats i form av större bilder och fler utställningsrum.

I den professionella kategorin "Still Life" med projektet "Yuck" har Nicolas Gaspardel och Pauline Baert från Frankrike använt metaforer i vardagliga livet, som är påträngande.
Kategorin "Creative", Marinka Barnett, Holland.
Årets fotograf 2019-vinnaren Federico Borella vid sina bilder.
En av Nadav Kanders landskapsbilder.

Från och med i dag går det att se alla vinnarbilder och totalt över 800 utställda bilder från SWPA 2019, på Sommerset House i London.