Fototävling

Fotografiska startar nytt fotopris – när TT lade ned sitt

Fotografiska Museet, Stockholm.

Efter att TT Nyhetsbyrån lagt ned sitt fotopris tar nu Fotografiska över budkaveln och instiftar ett nytt dokumentärt fotopris. ”Dokumentärfotografi är i dessa tider av ”fake news” och desinformation viktigare än någonsin”, skriver Fotografiska i ett pressmeddelande.

Häromdagen skrev Kamera Bild att TT:s Stora Fotopris läggs ned. Nyhetsbyrån som sedan 2003 har delat ut priset vill satsa på andra projekt istället. Men nu meddelar Fotografiska att de ”vill ta över budkaveln”, med ett nytt pris som kommer att kallas för det Stora Dokumentärfotopriset. 2018 utses den första vinnaren, som då får 100 000 kronor.

”Dokumentärfotografi är i dessa tider av ”fake news” och desinformation viktigare än någonsin”, skriver Fotografiska i ett pressmeddelande.

Ansökan för att delta i tävlingen öppnar senare i år. I samband med att TT lade ned sitt fotopris försvann även det fotostipendium som de har delat ut. Men ett sådant har redan Fotografiska sedan tidigare, Young Nordic Photographer of The Year, med en prissumma på 100 000 kronor.