https://www.kamerabild.se/fototavling/fototavling-i-jan-troells-anda-tema-reflektion
547949
Fototävling
falskt
Fototävling

Fototävling i Jan Troells anda: Tema »Reflektion«

Totalbetyg

Den 23 juli 2021 fyller regissören och fotografen Jan Troell 90 år – känd för bland annat Utvandrarna, Nybyggarna, Så vit som en snö och Maria Larssons eviga ögonblick. I samband med detta arrangerar Kamera & Bild tillsammans med Trelleborgs Museum en foto­tävling i Jan Troells anda.


Tävlingen arrangeras av Kamera & Bild och Trelleborgs Museum

Dubbelexponeringar, skuggspel, rörelse, intuition, reflektion och fantasi. Det kan vara några av ingredienserna i din bild du kan vara med och tävla med i Kamera & Bilds och Trelleborgs Museums fototävling där vi vill att du fångar Jan Troells anda i just din bild!

Du laddar upp dina tävlingsbilder längre ned i artikeln. Tävlingen pågår till 30 juni 2021.

  


Jan Troell.
Foto: Johan Bergmark

 

Jan Troell är en av vår tids främsta filmskapare – världsberömd för sina bilder och har vunnit guldbagge för bästa foto tillsammans med Misha Gavrjusjov för filmen Så vit som en snö. Och i filmatiseringen om Maria, i Maria Larssons eviga ögonblick, där hon vinner en Contessa på lotteri och kameran får en given huvudroll. 

Fotografiet har alltid legat Jan Troell varmt om hjärtat. Det var just i stillbildsfotografiet Jan fick träna teknik och sitt estetiska öga, när Jans bästa vän Ove börjar fotografera. Tillsammans utforskar de kameran, då är Jan 13–14 år. På vinden i familjens hus i Limhamn, där Jan växer upp, skapar han ett mörkrum och experimenterar med förstoringsapparat och ­vätskor.

Nu är Jan inne på sitt nittionde år och njuter fortfarande av bilden. Han har följt utvecklingen nära, från det analoga till det digitala. Dock poängterar han att idag finns det ett sådant överflöd av bilder att det inte alltid finns utrymme att stanna upp och betrakta.


Foto: Jan Troell
Stillbild från filmen "Maria Larssons eviga ögonblick" från 2008, av Jan Troell.

Tävla med dina bilder och vinn

Tanken är att tävlingen ska inspireras av Jan Troell och genomsyras av hans anda, hans passioner, fotostil och poesi. Jan jobbar mycket med speglingar/reflektioner/drömmar/i rörelse som också är teman att tolka för denna tävling.

Trelleborgs Museum ställer ut vinnarnas bilder i sina lokaler och står för stora utskrifter och inramning. Vinnarna får sedan sina utställda bilder. 

 

Förstapris

Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum

Helårsprenumeration på Kamera & Bild samt Kamera & Bild PLUS under ett år

 

Andrapris

Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum

Kamera & Bild PLUS gratis under ett år

 

Tredjepris

Få sin bild utställd på Trelleborgs Museum

Kamera & Bild PLUS gratis under sex månader

 

Jury

Jan Troell, representanter från Trelleborgs Museum och redaktionen på Kamera & Bild utgör juryn som väljer ut vinnarna. Vinnarna presenteras på kamerabild.se, i Kamera & Bilds augustinummer samt i Trelleborgs Museums kanaler.

Genom att delta i tävlingen tillåter du även att bilderna får publiceras i samband med tävlingen och information kring denna.

Ladda upp dina bilder

Du kan tävla med totalt tre bilder, som du laddar upp efter att ha fyllt i formuläret här nedan.

 

 

Tävlingen arrangeras av Kamera & Bild och Trelleborgs Museum

gr:rror validating access token: Sessi