Fototävling

John Hellström vinner förstapris i amerikanska WPPI

John Hellström vinner förstapris i WPPI:s fototävling i bröllopskategorin ”Couple Together: Wedding day”, med sin ”Pool of love”. Bilden vann även Årets bild 2020 i SM i Fotografi.

Med sin drönarbild av ett brudpar i kvällsljus vinner fotografen John Hellström förstapris i bröllopskategorin ”Couple Together: Wedding day”. Fototävlingen för professionella porträtt och bröllopsfotografer arrangeras av Wedding & Portrait Photographers International (WPPI).

Kamera Bild har tidigare skrivit om Svenska Mästaren och landslagskaptenen i Fotografi, John Hellström, när han under förra året vannÅrets bild 2020 i SM i fotografi. Nu vinner han även förstaprisi en av världens största fototävlingar för professionella porträtt och bröllopsfotografer som arrangeras varje år iLas Vegas, USA,av Wedding Portrait Photographers International (WPPI).

Med sin bild på brudparet, som han tog mellan vigsel och middag från luften med sin drönare, vann John Hellström förstapris i WPPI:sbröllopskategori ”Couple Together: Wedding day”.John fick upp drönaren, hittade en vinkel där han såg det grafiska men också hur ljuset skapade spännande skuggor. Han bad paret att röra sig lite för att de inte skulle bli för statiska, berättade han för Kamera Bild när han vann Årets bild med samma bild förra året.

John Hellström.

– Jag såg de långa skuggorna från staketet, det varma gula solljuset och den motsatta blå färgen i poolen som fin kontrast. Bilden togs precis när brudparet gick mellan skuggorna i staketet. I det ögonblicket pekade parets egna skuggor snett ner mot poolräcket som i sin tur bildade ett hjärta av sin egen skugga. Jag döpte bilden till ”Pool of Love”, då den påminner mig om sommar, värme och kärlek. Några saker som saknas i dagen kalla pandemi. Pool of Love vann tidigare även SM-guld i bröllopsfotografering, samt Årets Bild. Det är roligt att se att det även räcker till att vinna på högsta internationella nivå, säger John.

De tävlande i WPPI kommer från hela världen och får sina verk bedömda utifrån utskrifter, vilket innebär att det även ställs höga krav på bildernas redigering och hur de har skrivits ut. Under 2020 förärades John Hellström med utnämningen ”Master of WPPI”, vilket han var först med att vinna som svensk bröllopsfotograf.

John hartidigare doktorerat i ämnet idrott med fokus på ”Expert Performance”. Efter att ha fotograferat som amatör i 20 år började han träna fotografering som elitidrottare med kunskapen han fått från sin forskning.John har foto och printstudio i Vallentuna, norra Stockholm, där han hjälper andra fotografer att printa sina konstverk.

På WPPI:s hemsida kan du se alla vinnarbilder.