Fototävling

Jonas Borg vidare i internationell matfototävling

Bröllop i Skåne, en av de shortlistade bilderna 2022.

Svenska fotografen Jonas Borg har möjlighet att ta sig till final i matfototävlingen "Pink Lady Food Photographer of the Year".

Pink Lady Food Photographer of the Year är en av världens största matrelaterade fototävlingar – ochnu har juryn valt ut alla shortlist-bidragen som har chans till finalplats i tävlingen, och avslöjar därefter alla finalplaceringar den 26 april.

Svenska frilansfotografen Jonas Borg har nu möjlighet att ta sig till final med två av sina tävlingsbidrag. En av bilderna i kategorin "Champagne Taittinger Wedding Food Photographer" är på en brudgum som testar druvorna under ett bröllop på en vingård i Skåne, medan den andra bilden somär tagen i Etiopien i ett läger för flyktingar som flytt undan kriget i Tigrayprovinsen är med och tävlar i kategorin "World Food Programme Food for Life".

Flyktingar i Etiopien, en av de shortlistade bilderna 2022.

Kamera Bild passade på att gratulera Jonas för de shortlistade bilderna, och ställa några frågor kring tävlingen och hans fotografering.

Jonas Borg.

Hur kom det sig att du var med och tävlade iPink Lady Food Photographer of the Year?

– Eftersom jag är frilansare så är större internationella tävlingar en bra måttstock på hur relevant mitt bildspråk är. Det är lätt att fastna i en ”stil” o köra på den. Bilderna jag tyckte passade fick diktera vilken kategori jag tävlade i.Detta är tredje året jag är med. Förra året hade jag inga finalistbilder utan hamnade ”bara” på shortlist. Första året hade jag en bild som blev en finalistbild.

Nu är minst en av dina bilder med i finalen – hur känns det?

– Det är såklart mycket spännande. Även om jag inte skulle vinna något pris är det oändligt roligt att ha två bilder med bland ett sånt här startfält där många bilder är riktigt riktigt bra.

En av Jonas Borgs shortlistade bilder vid förra årets tävling.
En av Jonas Borgs shortlistade bilder vid förra årets tävling.

Hur tänker du för att ta unika bilder inom denna genre – finns några knep du kan dela med dig av för tävlingssugna?

– Läsa reglerna och kategoribeskrivningarna. Man måste tänka objektivt på bilderna man kan eller vill skicka in och känna av om dom passar.Jag försöker hitta något oväntat. Det kan vara en vinkel, ett ljus eller en händelse.

Hur väljer du ut bilder för att tävla med?

– Då detta är en årlig tävling så ligger det hela tiden o surrar i bakhuvudet. Får jag en bild som passar lägger jag den i en ”tävlingsmapp” på datorn. Tipsen är att hitta annorlunda vinklar så man får en ”aha, såhär har jag inte sett denna mat förut”.

Tävlingen som startade 2011, har flera olika kategorier och är öppen för både professionella fotografer liksom amatörfotografer. Totalvinnaren har möjlighet att få sina bilder utställda på Royal Photographic Society, Bristol, tillsammans med ett pris på 5 000 pund.

Se alla shortlist-bilder på tävlingens hemsida.