Fototävling

Marcus Westberg – bäste svensk i Sonys fototävling 2020

Marcus Westberg vinner Sweden National Awards 2020, i Sony World Photography Awards.

Med bilden ”Spread’em” vinner Marcus Westberg den svenska kategorin i National Awards, som är en av deltävlingarna i Sony World Photography Awards.”Känslan av att ha sett och fotograferat något speciellt är extra skön efter flera dagars tålmodig väntan”, säger Marcus om sin vinnarbild.

Sony World Photography Awards är inte bara en tävling – utan fem. Vinnare utses i fem klasser: ”professionell”, ”öppen”, ”student”, ”ungdom” och ”nationell”.

Den sistnämnda har i år tagits hem av Marcus Westberg, som vinner Sweden National Award 2020.

Så här säger Marcus om situationen då han tog sin vinnarbild ”Spread’em”:

– I stället för att posera snyggt på andra sidan vattenhålet, pressade sig denna giraff mellan vattnet och gömstället jag satt på, vilket gav mig ett annorlunda perspektiv än vad jag hade föreställt mig att jag skulle fånga, säger han och fortsätter:

– Känslan av att ha sett och fotograferat något speciellt är extra skön efter flera dagars tålmodig väntan. Men dessa dagar saknar verkligen inte värde. Att spendera tid i naturen är otroligt viktigt för att fostra samhörighet och förståelse med världen runt omkring oss, något som behövs nu mer än någonsin.

Hans bild kommer att visas på Sony World Photography Awards utställning på Somerset House i London mellan den 17 april och 4 maj.

Sony har även presenterat de nominerade i den professionella klassen, men där har inga svenskar placerat sig. Vinnarna utses den 16 april.