Fototävling

Pablo Albarenga Årets fotograf i SWPA 2020 med "Seeds of Resistance"

Av de tio kategorivinnarna i Sony World Photography Awards var det Pablo Albarenga, Uruguay, som vann det mest prestigefyllda priset med sin bildserie "Seeds of Resistance".

Fototävlingen Sony World Photography har till sin 13:e upplaga fått in totalt över 345 000 tävlingsbilder från totalt 203 länder, en ökning med 20 000 bilder från förra året. Av flera kategorivinnare var det bildserien "Seeds of Resistance" av fotografen Pablo Albarenga från Uruguay som tog hem vinsten i den dokumentära kategorin.

Bildserien visar bandet mellan aktivister som vill försvara och bevara sina heliga territorier från exploatering. I bilderna porträtteras personerna från ovan, som om de ligger ned för att ta hand om, och försvara, sin mark.

Så här berättar Pablo Albarenga om sin utmärkelse på SWPA:s hemsida:

Inga svenskar tog hem några utmärkelser i tävlingen. Däremot valdes bilden ”Spread’em” av den svenska fotografen Marcus Westberg, ut som vinnare i den svenska kategorin i National Awards, som är en av deltävlingarna i Sony World Photography Awards.

Anklagas för censur

Kamera Bild har tidigare rapporterat om att årets omgång av SWPA anklagas för censur. Tre tävlande i fototävlingen har fått sina bilder helt eller delvis bortplockade från hemsidan. Bilderna var från protesterna i Hongkong.

Fotografen Ko Chung-mings bilder dokumenterade skador som demonstranter fått vid polisingripanden. Den andra nominerade i samma kategori var David Butow som fått sin serie Battle of Hong Kong nedtagen. I kategorin Porträtt hade den nominerade fotografen Adam Fergusons bilder försvunnit från hemsidan. Fergusons bildserie kallas Hong Kong protesters.

SWPA gjorde ett längre uttalande där de förklarade att det varje år är ett par bilder som får anmälningar emot sig och därför får genomgå en intern utredning, ochatt de måste balansera fotografens arbete mot publiken och i vissa fall tvingas de ta bort vissa bilder ur vissa serier för att de ska vara lämpade att visa.

Tillåter bildmanipulation

För ett år sen blossades även en debatt upp efter att Kamera Bild avslöjat att bildmanipulation är tillåtet i SWPA inom den dokumentära kategorin.Vi grävde vidare i regelverket och kontaktade då WPO, World Photography Orginization, för att fråga hur lämpligt det är att tävla med manipulerade bilder.Bildmanipulation visade sig vara tillåten i SWPA i alla kategorier och alla klasser, såväl professionell, som öppen, student och ungdom, men att de artigt ber att fotografer berättar hur de har manipulerat bilden när de tävlar med en sådan bild.

Detta innebär också att de bilder som visas upp i samband med tävlingen samt tävlingens vinnarbilder kan vara manipulerade – även i kategorierna natur eller dokumentär, som vanligtvis ses som ett "big no-no" – och därför är svårbedömda gällande sin äkthet.

Alla vinnare och vinnarbilderi SWPA 2020 hittar du på Sony World Photography Awards hemsida.