Fototävling

Se LisaLoves bildbidrag i "Shot of the Year 2018"

Till Kamera & Bilds och Nikons fototävling har vinnaren LisaLove Bäckman tagit tre bilder i kategorierna porträtt, natur och fritt tema. Här kan du se bilderna.

Tillsammans med Nikon Nordic arrangerade Kamera Bild en fototävling med möjlighet att vinna objektiv från Nikon och få feedback från Nikons ambassadörer.

Kamera Bilds redaktion som var jury i tävlingen har av runt 500 tävlingsbilder valt ut LisaLove Bäckman som vinnare med sin bild "tankespegling" – och här kan du läsa vad Nikons ambassadörer Roger Brendhagen och Therese Asplund samt Nikons representant Robin Levin gav för feedback på hennes tre bilder inom kategorierna porträtt, valfritt tema och natur:

LisaLove Bäckman är uppvuxen i Skellefteå. Hon har alltid varit en lekfull person som har gillat att klä ut sig och att ha shower. Det kreativa har även tagit sig uttryck i att hon som barn gjorde tidningar och spelade in humorfilmer. Och allt det här gillar hon än i dag, vilket återspeglas i hennes bildskapande.

Att skapa bilder med sig själv som modell kan ofta var ett enklare sätt att arbeta. »Jag finns ju alltid tillgänglig« säger LisaLove. Men det innebär också att hon är ensam när hon ger sig ut från bostaden för att fotografera sig själv, inte allt för sällan i utstyrslar som i mångas ögon kan uppfattas som lite vågade.

I vår intevju "LisaLove Bäckman vågar spela roll"kan du läsa mer om LisaLove.

Feedback på tre bilder

LisaLove: "Självporträttet är fotat med SnapBridge-appen som fjärrkontroll. Jag förberedde en stund innan genom att frysa fast vissnande blomblad på en glasskiva. Jobbade med mitt ansiktsuttryck och blicken för att skapa närvaro och valde att göra bilden i gråskala för ett lite mer avskalat och enkelt uttryck."

Porträtt

Therese Asplund ger feedback:

Helt fantastisk bild och jag älskar den! Jag önskar att jag hade tagit den! Den perfekta blandningen av fotokonst och porträtt. Supervacker och tillräckligt allmängiltig för att passa som konst hemma hos vem som helst men ändå med ett fint uttryck som väcker nyfikenheten om vem personen på bilden är och vad som är hennes historia vilket är precis vad man önskar av ett riktigt bra porträtt. Jättefin och balanserad komposition och jag gillar verkligen att du väljer att ha den i gråskala. Det lugnar ner bilder och ger mer utrymme åt det fina uttrycket. Riktigt bra jobbat!

LisaLove: "Ett iscensatt porträtt i miljö där jag klädde modellen i vintriga vintagekläder för att promenera genom Skellefteås Bonnsta just när solen börjat sänka sig och kylan bet redigt i kinderna. Jag valde utstyrseln och lyktan för att matcha den omgivande miljön och väderförhållandena. Instruerade personen att försöka ge ett avslappnat och relativt mjukt uttryck trots den påträngande kylan, som om han var framme vid sin boning för att ta sig i värmen."

Valfritt tema

Robin Levin ger feedback:

En bild som ger en ett förtroende för karaktären, en erfaren varm och kunnig guide som tar dig igenom vildmarken och in i värmen. Vackert komponerat med både kyla och värme i samma bild. Skärpan i ögonen trots snöfallet och solen på taken, snyggt! Ett klassiskt motiv som man känner igen, men med en twist.

LisaLove: "Åkte ut på tur i friska minus 28 grader för att fota bilder till tävlingens delmoment och jag valde att åka ut mellan kl.14-16 då det är "golden hour" denna tid på året. Jag fastnade för den här bilden då jag tycker om de många lager som landskapet har och denna vy får mig att känna ödmjukhet inför naturen."

Natur

Roger Brendhagen ger feedback:

Dova, vackra pastellfärger lyfter vilket landskap som helst - även ett kulturlandskap. Ett motiv utan förgrund brukar bli tråkigt. Därför gillade jag att hon använde något så enkelt som en snöhög som förgrund. Den mjuka enkelheten ger motivet en fin inramning. Skogsbrynen i tre nivåer ger motivet ett fint djup och ger det där lilla extra!

Tävlingen arrangeras i samarbete med Nikon Nordic.