Fototävling

Shai Apeloig – bäste svensk i Sony World Photography Awards 2021

Shai Apeloig, svensk nationell vinnare i SWPA 2021.

Shai Apeloig bild är en av 330 000 bidrag som valts ut som vinnare i den nationella kategorin för Sverige i SWPA 2021. "Omtumlande, spännande och overkligt!", berättar han för Kamera & Bild.

Shai Apeloig har med sin bild – kombinerad av enskilda bilder på en oxiderad järnstruktur som sedan komponerades till en ballongliknande bild – vunnit den nationella kategorin Sverige, där han tävlade i den öppna kategorin Creative.

Shai Apeloig.

Totalt har fotografer från 220 länder deltagit i Sony World Photography Awards 2021, där över 330 000 bilder deltagit, varav runt 165 000 bilder deltog i den öppna tävlingen därShai Apeloig vann med sin bild. Alla nationella vinnare får ta emot priser i form av fotoutrustning från Sony.

När Kamera Bild når Shai är han överväldigad över sin vinst, och frågar honom hur det känns att vara en vinnare:

Hur kändes det att vinna den nationella deltävlingen?

– Omtumlande, spännande och overkligt! När jag tittar på vinnargallerierna så ser jag så många otroliga bilder. Japans vinnarbild av Yukihito Ono är en favorit. Det känns fantastiskt att min bild finns nu bland dessa.

Hur kom du på idén till bilden?

– Jag har experimenterat i ett par år med en fototeknik där jag sätter samman många exponeringar av ett motiv till en sammansatt bild. Eftersom det inte går att se direkt hur det kommer bli är det en spännande process. Bilden träder långsamt fram, lager för lager under post-processen i Photoshop som om det hade legat framkallningsvätskan i analog fotografi.Ett tag arbetade jag med träd och organiska strukturer men med tiden blev jag mer och mer intresserad av byggnader, statyer och andra strukturer i stadsmiljön. Jag har åkt förbi denna gamla rostiga behållare otaliga gånger. Denna dag var det snöslask och mulet vilket skapade en ljus och mjuk färgskala som ett fint komplement till rostfärgen. I min fantasi såg den tunga behållare ut som en luftballong på väg att lyfta vilket blev inspirationen till bilden.

Hur skulle du beskriva din fotostil?

– Många fotografer som arbetar med den typ av fotografi brukar beteckna den som impressionistisk. Impressionismen inbjuder till spontanitet och fångar känslan ett kort ögonblick ofta i levande färger och med saknaden av detaljer. Jag skulle vilja säga att min fotostil är mer inspirerad den expressionistiska rörelsen. Som stil var expressionismen främst fokuserad på konstnärens emotionella svar på världen snarare än en hur det faktiskt såg ut. Det jag vill med mina bilder är främst att förmedla en subjektiv upplevelse till betraktaren.

Sony World Photography Awards

Alla vinnare i kategorierna Student, Youth, Open och Professional under Sony Photography Awards 2021 kommer att meddelas 15 april här på kamerabild.se.