Fototävling

SM i fotografi: Therese Asplund vann Årets bild 2022 – ”så glad”

Therese Asplund vann Årets bild 2022 med fotografiet ”Empowered”, när SM i fotografi avgjordes i helgen.

Fotografen Therese Asplund fick ställa sig överst på prispallen när SM i fotografi avgjordes i helgen. Hon vann Årets bild med fotografiet ”Empowered”. ”Det är en kommersiell bild där jag på ett lekfullt och annorlunda sätt vill gestalta den härliga känsla av kvinnlighet och styrka som ett rött läppstift kan få dig att känna”, säger Therese om bilden.

På Grand Hotel i Alingsås hölls i helgen årets upplaga av SM i fotografi. Tävlingen arrangeras av Svenska Porträttfotografers förbund och är öppen för både proffs och entusiaster. Det delas ut priser i olika kategorier såsom porträtt, bröllop och baby, där allt toppas av den fina utmärkelsen Årets bild 2022. I år var det fotografen Therese Asplund från Avesta som fick ta emot priset. Till vardags jobbar hon med både kommersiella och privata kunder, och driver studion Ateljé Linslusen.

”Fantastiskt och lite overkligt”

Årets bild 2022 är en kommersiell bild där Therese Asplund har velat experimentera, både vad det gäller ljussättning och styling. Till exempel består modellens ”hår” av tre papperstallrikar som är ihoptejpade och fästa på ett diadem, berättar Therese för Kamera Bild och säger vidare:

– Jag vill på ett lekfullt och annorlunda sätt gestalta den härliga känsla av kvinnlighet och styrka som ett rött läppstift kan få dig att känna. Därför döpte jag den till ”Empowered”.

Att du tar hem segern i SM i fotografi 2022, hur känns det?

– Helt fantastiskt och lite overkligt! Nivån på SM-tävlingen blir bara högre och högre för varje år och Sverige har så otroligt många duktiga porträttfotografer, så att just jag skulle vinna känns lite överväldigande.

”Empowered”

Du har stått på prispallen tidigare, men är det din första totalseger?

– Jag har tävlat i SM i över tio år och även om jag haft många fina placeringar och flera kategorivinster att vara glad åt genom åren, så har jag aldrig vunnit totalen. Jag är så, så glad!

Vad betyder den här vinsten för dig?

– Framför allt så är den ett kvitto, för min egna del, på att det jag skapar håller hög klass. Jag tävlar främst för att driva min egna utveckling framåt och för att pusha mig själv att fortsätta lära mig nya saker och bli bättre på det jag redan kan.

Vad var det juryn framför allt gillade med din segerbild?

– De sa att bilden fick dem att känna just den känslan jag ville förmedla och att den var väldigt tekniskt bra. Sen hjälper det nog att den är annorlunda och inget de sett förut för de tyckte också att den hade bra impact. Jag fick även beröm för själva printen.

Kommer du att delta i SM även nästa år?

– Jag har inte bestämt mig ännu. Jag har två år i rad blivit tillfrågad att vara domare men tackat nej så kanske är det dags att våga sig på den biten om jag får frågan igen. På något sätt kommer jag i alla fall att vara delaktig. SM är ju inte bara en tävling utan även ett otroligt roligt event som ger oss fotografer en möjlighet att träffas och umgås, och det vill man ju inte missa!

Här är alla svenska mästare 2022:

Årets bild 2022: Therese Asplund

Klassiskt porträtt: Therese Asplund

Kreativt porträtt: Therese Asplund

Baby: Laila Villebeck

Fine Art: Anna Almén

Dokumentär: Angelica Lyckborg

Digital illustration: Andreas Varro

Gravid: Hanna Neret

Klassiskt barnporträtt: Laila Villebeck

Kreativt barnporträtt: Hanna Neret

Bröllop – porträtt: John Hellström

Bröllop – dokumentär: Malin Norlén

Kommersiellt / Mode / Arkitektur: Therese Asplund

Grupp: Hanna Neret

Tama djur: Maria Lindberg

SM i naturfotografi 2022

Även SM i naturfotografi 2022 avgjordes under helgen, där Arne Bivrin för andra året i rad utsågs till svensk mästare i naturfotografi.

Övriga kategorivinnare är:

Fåglar: Arne Bivrin

Däggdjur: Eva Franzén

Övriga djur: Tomas Lundquist

Växter: Maria Thapper

Landskap: Arne Bivrin

Kreativ naturbild: Christina Lindquist

Macro: Tomas Lundquist

För att se alla finalbilder, besök smfotografi.se.