Fototävling

Sony World Photography Awards anklagas för censur

Tre tävlande i Sonys stora fototävling har fått sina bilder helt eller delvis bortplockade från hemsidan. Bilderna var från protesterna i Hongkong.

Fotografen Ko Chung-ming trodde att SWPA:s hemsida hade blivit hackad när han inte kunde se sina bilder bland de andra finalisterna i dokumentärkategorin. Men efter att ha tittat runt lite insåg han att två andra fotografers bilder också försvunnit. Det de tre fotograferna har gemensamt var att deras bilder hade med de stora protesterna i Hongkong att göra.

Ko Chung-mings bilder dokumenterade skador som demonstranter fått vid polisingripanden. Den andra nominerade i samma kategori var David Butow som fått sin serie Battle of Hong Kong nedtagen. I kategorin Porträtt hade den nominerade fotografen Adam Fergusons bilder försvunnit från hemsidan. Fergusons bildserie kallasHong Kong protesters.

Chung-ming kontaktade SWPA för att fråga vad det gällde. Då fick han svaret att någon hade påpekat att bilderna var känsliga och de hade tagit ner dem för en intern utredning. SWPA gjorde ett längre uttalande där de förklarade att det varje år är ett par bilder som får anmälningar emot sig och därför får genomgå en intern utredning.

SWPA menar att de måste balansera fotografens arbete mot publiken och i vissa fall tvingas de ta bort vissa bilder ur vissa serier för att de ska vara lämpade att visa.

Fergussons bilder har gjorts tillgängliga i sin helhet igen. Ko Chung-mings bilder har också dykt upp på hemsidan igen, men bara fyra av de ursprungliga nio bilderna.

Butow har i ett uttalande på sin Twitter meddelat att han valt att dra sig ur tävlingen efter att ha fått beskedet från SWPA att alla bilder inte kunde visas på hemsidan eller i den kommande utställningen vid en eventuell vinst på grund av deras politiskt känsliga innehåll. Han menade att om inte alla bilderna kunde visas så togs de ur sin kontext.

Chung-ming menar att bilderna inte borde anses vara ovanligt känsliga då bilder från krigszoner och andra humanitära katastrofer tidigare deltagit i tävlingen och visats på hemsidan.

Som vi kunnat konstatera tidigare så är det också fullt tillåtet att manipulera bilder även i den dokumentära kategorin i SWPA.