Annons

Fototävling

Stockholm Fotomaraton 2023: Alla tips inför lördagens start

Nu på lördag 19 augusti är det dags för Stockholm Fotomaraton! ”Tävlingen handlar om kreativitet och att fotografera", förklarar Emil Gyllenberg, grundaren till Stockholm Fotomaraton. Kamera & Bild har tipsen för dig som tävlar!

I helgen är det dags för Stockholm Fotomaraton 2023 att dra igång starten på Stadsmuséet klockan 12.00 på lördag. Inför årets tävlan har även nytt rekord i antal sålda biljetter satts när Stockholms innerstad kommer fyllas av fotografer av alla sorter: professionella med avancerade digitala kamerasystem till unga amatörer med sin mobil.

Alla dessa kommer anta utmaningen att tolka ett antal teman och under 8 eller 24 timmar röra sig runt på staden med kameran i högsta hugg.

Kamera Bild är partner till Stockholm Fotomaraton 2023 och har inför tävlingen öppnat två av våra PLUS-artiklar – fri för alla att läsa i samband med Stockholms Fotomaraton 2023:

Förra årets vinnare Jana Eriksson delar med sig av sina bästa tips för hur du vinner årets fotomaraton:

Kamera Bild ger svaren om vad lagen säger om att fotografera i staden under exempelvis fotomaraton 2023 – att fotografer på privat mark, hur kränkande fotografering fungerar och om skyddsobjekt:

"Sålt mer biljetter än någonsin"

”Med bättre mobilkameror har fler upptäckt fotograferandet och vi ser den stora viljan att mötas i det kreativa skapandet. Inte minst genom den community som byggts upp under de här tio åren och som har fortsatt vara levande. Bland annat eftersom vi lyckats arrangera Stockholm Fotomaraton under hela pandemin. Detta gör att vi i år har sålt mer biljetter än någonsin” säger Gabriel Modéus en av Stockholm Fotomaratons drivkrafter.

För tio år sedan startade Emil Gyllenberg Stockholm Fotomaraton. En tävling som varit stor under 80-talet men som legat slumrande under ett stort antal år. Med nya idéer och ett stort nätverk lyckades han sedan skapa en fotofest för både stockholmare och inresande.

”Tävlingen handlar om kreativitet och att fotografera. Därför är det inte tillåtet att redigera bilder efteråt. Juryn tittar på bildberättandet, känslan i bilden och bedömer inte kvaliteten i själva fotot. Det gör att alla har chansen att vara med. Det är en tävling men lika mycket en fotofest och en mötesplats.” förklarar Emil Gyllenberg.

Tävlingen går i korthet ut på att varje deltagare har ett antal teman som ska fotograferas i följd. Fotomaraton-teman ska vara tillräckligt abstrakta för att öppna upp för tolkning men också tillräckligt konkreta för att inte ta timtal att hitta en bildlösning på. Var fjärde timme ska deltagaren checka in sig på en station och där få nästa omgång med teman.

Det finns två tävlingar: 8 timmar vilket innebär 8 teman och 24 timmar som innebär 24 teman. Allt sker under ett dygn – i år går det av stapeln 19–20 augusti.

Emil Gyllenberg, grundare Stockholm Fotomaraton, Fredrik Fagerstedt, General manager, Sigma Nordic (sponsor Stockholm Fotomaraton 2023) samt Gabriel Modéus en av Stockholm Fotomaratons drivkrafter.
Emil Gyllenberg, grundare Stockholm Fotomaraton, Fredrik Fagerstedt, General manager, Sigma Nordic (sponsor Stockholm Fotomaraton 2023) samt Gabriel Modéus en av Stockholm Fotomaratons drivkrafter.

Nya regler 2023

Samtidigt meddelar Stockcholm Fotomaraton att mobiltelefonerna har blivit en del av tävlingen och att digitalkamerorna har idag nya funktioner.Därför har de gjort regeländringar inför 2023 som i korthet går ut på att:

  • allt du kan ställa in före du tar bilden är godkänt.
  • inga efterbearbetningar får ske varken på mobil eller i digitalkameran.
  • När det gäller applikationer/program gäller följande:för mobilen gäller att man använder mobiltelefonens original-fotoapplikation –för digitalkameran att endast funktioner som i original finns i kamerans operativsystem får användas.

Starten går 12.00 på Stadsmuséet. Bland de startande finns det flera som tävlat alla tio åren och som nu än en gång kommer ge sig ut på ett dygns fotopromenad. I år är det glädjande också många familjer som anmält sig där alla tävlar liksom flera nya och nygamla tävlanden.

Sponsorer partners:

Mer information om tävlingen finns på stockholmfotomaraton.se!

För intervjuer:Emil Gyllenberg

Mediakontakt:Deeped Strandh

Läs mer om Kamera Bild PLUS, vårt unika innehåll, rabatter och förmåner här: