Fototävling

Stockholm Fotomaraton 2023 – nu är vinnarna utsedda

Årets vinnare av 24-timmarsklassen och 8-timmarsklassen i Stockholm Fotomaraton. Sabina Dahlin vann den längre och Jonas Svedberg den kortare. På andra- och tredjeplatser hittar vi Philip Thor, Björn Wiklander, Martin Johansson och Bernt Lundwall.

10-årsjubilerande Stockholm Fotomaraton har nu korat vinnarna i årets tävling.

19–20 augusti genomfördes årets Stockholm Fotomaraton med rekordmånga deltagare. 527 fotografer, amatörer som professionella, tog sig an uppgiften att under åtta eller 24 timmar fotografera olika teman längs Stockholms gator. Nu har juryn korat vinnarna som i dag hyllades under en prisutdelning på Stadsmuseet.

Vinnarna i Stockholm Fotomaraton 2023 hyllades under en prisutdelning på Stadsmuseet.
Prisutdelningen på Stadsmuseet i Stockholm var välbesökt.

Årets vinnare av 24-timmarsklassen är Sabina Dahlin, som vann juryns gillande med motiveringen: ”En serie med en skön rytm där bilderna leder till varandra i en artistisk stil. Även om bilderna är helt olika hänger de ihop på ett naturligt sätt.”

Sabina Dahlins vinnande bildserie från Stockholm Fotomaraton 2023, i 24-timmarsklassen.

Vinnaren av 8-timmarsklassen är Jonas Svedberg som enligt juryn skapade en ”känslomässigt laddad serie med glädje”. Vidare i motiveringen står det: ”Fotografen har vågat vara nära människor och skapat en bildkarta med många enskilt starka bilder.”

Jonas Svedbergs vinnande bildserie från Stockholm Fotomaraton 2023, i 8-timmarsklassen.

Vinnarna i årets Stockholm Fotomaraton

24-timmarsklassen:

1. Sabina Dahlin

2. Philip Thor

3. Björn Wiklander

8-timmarsklassen:

1. Jonas Svedberg

2. Martin Johansson

3. Bernt Lundwall

Årets vinnare av 24-timmarsklassen i Stockholm Fotomaraton är Sabina Dahlin.

”Svårt att inte återkomma”

Årets tävling var den tionde i ordningen sedan nystarten, då Emil Gyllenberg drog igång konceptet på nytt. Att Stockholm Fotomaraton i dag lockar över femhundra deltagare hade han inte kunnat föreställa sig för tio år sedan.

– Det är roligt att så många nya valde att vara med i år, för har man en gång börjat är det svårt att inte återkomma. Det är inte bara en tävling utan verkligen en fotofest för alla sorters fotografer, säger Emil Gyllenberg.

Årets jury i Stockholm Fotomaraton bestod av Issar Cerrato, Jana Eriksson, Lisa Mattisson, Helen Shippey och Bengt van Loosdrecht.

Årets jury

Bengt van Loosdrecht

Helen Shippey

Issar Cerrato

Lisa Mattisson

Jana Eriksson (förra årets vinnare av 24-timmars Stockholm Fotomaraton)

Alla deltagarnas bildkartor går att se på Stadsmuseet i Stockholm fram till den 27 oktober.