Fototävling

Svenskar prisades i European Wildlife Photographer of the Year

I kategorin ”andra djur” var det fotografen Jan Pedersen som tog hem förstapriset, med en bild från norra Costa Rica.

Fotograferna Jan Pedersen och Magnus Lundgren tog hem förstaplaceringar när European Wildlife Photographer of the Year 2021 avgjordes igår. Pedersen för en bild av en grön basilisködla och Lundgren för en undervattensbild av hajar tillsammans med dykare.

Den prestigefyllda tävlingen European Wildlife Photographer of the Year kan liknas vid ett europamästerskap i naturfotografering. När årets upplaga avgjordes fanns flera svenskar med i toppstriden. I kategorin ”andra djur” var det fotografen Jan Pedersen som tog hem förstapriset, med en bild från norra Costa Rica.

– Det är en low-key-bild av en grön basilisk. Jag har spenderat många månader under flera år i Costa Rica, som är ett paradis för naturfotografer på grund av dess biologiska mångfald och naturskydd. Denna bild kom till under en flodfärd på gränsen till Nicaragua, berättar Jan Pedersen om sin vinnarbild.

Han är ofta på jakt efter bilder i mörka omgivningar med ett reflekterande ljus.

– Jag såg den gröna basilisködlan och det nästan fluorescerande skenet från ödlan i mörkret och bad båtförararen att vända båten och gå mot strömmen en gång till. För att få kontrasterna med ödlan och grenverket underexponerades bilden kraftigt.

Magnus Lundgren vann förstapris i kategorin ”människa och natur”. Med bilden vill han utmana de sensationella myter som finns kring hajar.

”Vill utmana sensationella myter”

Även fotografen Magnus Lundgren prisades i årets tävling. Han vann förstapris i kategorin ”människa och natur” med en bild av hajar tillsammans med dykare. Bilden från Bahamas har titeln ”Diving and species conservation” och handlar om länken mellan dessa två, enligt Magnus Lundgren. Han vill också berätta något annat med bilden:

– Den vill utmana de sensationella myter kring hajar som planterats i de flesta människors sinnen sedan unga år genom tecknade serier, sensationella nyheter, skräckfilmer och dåligt gjorda dokumentärer. Nästan alla berättar falska historier som syftar till att uppnå försäljning, eller användas som digitala klickbeten, skriver han själv om sin bild på Facebook.

Ungefär 20 000 bilder från 36 länder skickades in till årets tävling, där totalvinnaren blev spanjoren Angel Fitor med en bild av maneter.

Här kan du se alla vinnarbilderna.