Fototävling

Tävla i Rymdstyrelsens astrofototävling – K&B i juryn

Rymdstyrelsen arrangerar tillsammans med Kamera & Bild, Stockholms stad, Astronomisk ungdom och Populär astronomi en astrofototävling där vinnarna ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm.

Astrofoto är ett bra verktyg för att lära sig om vår plats i universum och vad det är man ser på himlen. Vi som arrangerar tävlingen vill med denna tävling uppmärksamma astronomin och även ge er möjligheten att få visa upp era fantastiska bilder som gestaltar det vi kan se där ute.Deadline för att skicka in bidrag till tävlingen är den 30 april 2021.

De vinnande bidragen ställs ut i en utställning i Kungsträdgården i Stockholm i början av sommaren, samt i en digital utställning påRymdstyrelsen.se, samt visas på kamerabild.se.

Missa inte vår artikel med jurymedlemmen och astrofotografen Göran Strand, där du får lära dig om allt från utrustning och platser, till hur man fångar norrsken och vintergatan på bild: "Göran Strands proffstips för att fotografera stjärnhimlen".Ytterligare inspiration hittar du under vår sida för rymdfoto, kamerabild.se/rymdfoto.

Så tävlar du

Du tävlar med dina bilder genom att ladda upp dessa via Rymdstyrelsens tävlingsformulär på rymdstyrelsen.se.

Deltagare kan skicka in högst tre bilder tagna mellan augusti 2020 till april 2021. Alla tävlar på lika villkor enligt de kriterier som framgår av regelverket. Bilderna får ej ha varit publicerade i dagstidning eller tidskrifter innan och måste vara tagen i Sverige, man får alltså inte koppla upp sig till teleskop utomlands.

Tävlingen är öppen för alla med astronomi- och fotointresse oavsett ålder och kunskap, men du får inte arbeta som fotograf. Vi riktar oss till dig som är amatör eller avancerad amatör och drar gränsen vid att man räknas som yrkesverksam fotograf först när foto är ens huvudsakliga källa till inkomst.

Tävlingen består av sju olika motivkategorier:

  • Norrsken.Aurora Borealis
  • Galaxer. Fotografier av rymden bortom Vintergatan, inklusive galaxer, galaxkluster ochstjärnkluster.
  • Vår måne.Fotografier av månen, ockultation av stjärnor och planeter. Bilder av månen vidsidan av jordiska landskap.
  • Vår sol.Fotografier av solen, inklusive bilder av solen tillsammans med jordiska landskap.
  • Människor och rymden.Fotografier av natthimlen som inkluderar människor eller elementsom visar närvaro eller inflytande hos människor.
  • Planeter, kometer och asteroider.Fotografier av föremål i vårt solsystem, inklusiveplaneter och deras satelliter, kometer, asteroider och andra former av rymdskrot.
  • Landskap.Fotografier av naturlandskap, hav och stadslandskap där natthimlen ellerskymningshimlen har en framträdande roll. Stjärnspår, halos, meteorer och andra övreatmosfäriska fenomen.
  • Stjärnor och nebulosor.Fotografier av rymdobjekt i Vintergatan, inklusive stjärnor,stjärnkluster, supernovarester, nebulosor och andra inomgalaktiska fenomen.

Tävlingsdeltagare behåller självklart alla upphovsrättigheter till sina inskickade bilder och krediteras vid publicering.Genom att delta ger alla deltagare Rymdstyrelsen och dess samarbetspartners för tävlingen rättatt publicera och beskära bilderna för användning i utställning samt i marknadsföring kopplattill tävlingen.

Jury

Vinnarna utses av en jury sammansatt av Rymdstyrelsen bestående av verksamma astrofotografer, rymdvetare och astronomipedagoger. Utöver de estetiska och fototekniska kriterierna kommer juryn även värdera kreativitet och originalitet:

Göran Strand, astrofotograf

Anna Olsson, astrofotograf

Calle Rosenqvist, Kamera och Bild

Ronnie Lindberg, Rymdstyrelsen

Mikael Ingemyr, Astronomisk Ungdom

Alla tävlingsregler finns att läsa på rymdstyrelsen.se där du också laddar upp dina bilder för tävla, senast 30 april 2021.