Annons

Fototävling

Tre vinnare av Svenska Fotobokspriset 2021 korade

De tre vinnarna Xenia NIkolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville.
De tre vinnarna Xenia NIkolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville.

Fotograferna Xenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville prisas för sina fotoböcker i årets omgång av Svenska Fotobokspriset.

SvenskaFotobokspriset 2021, som i år firar 25 år, ges varje år ut av Fotoförfattarna på Svenska Fotografers Förbund. I år har man valt ut de tre fotografernaXenia Nikolskaya, Martin Bogren och Nadja Bournonville som vinnnare.

Från 'The House My Grandfather Built'.
Från "The House My Grandfather Built".

Xenia Nikolskaya vinner med sin bok The House My Grandfather Built (Nikolskaya-Lund Publishing), formgiven avAmparo Baquerizas. Boken handlar om kärlek och är en personlig skildring kring det hus som Xenia Nikolskayas morfar byggde utanför S:t Petersburg efter Stalins död 1953. I sin bok skildrar hon delar av Rysslands historia ur sitt eget och sin familj perspektiv.

– Jag har alltid blickat utåt i mitt fotograferande i jakten på objekt och berättelser somfascinerar och inspirerar mig. Nu upptäckte jag det som alltid funnits där, min egenbakgrund som är rik på allt – historiska platser, politik, familjeöden och kärlek, berättar XeniaNikolskaya.

Från 'Hollow'.
Från "Hollow".

Martin Bogren vinner med sin bok Hollow (Adamanthea Publishing), formgiven av Laure Gilquin ochtexförfattad av Caroline Bénichou. Boken är resultatet av Bogrens resande i norra Europa under vintertid, där han under 12 år undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. Boken Hollow är fotograferad mellan 2008 och 2020 och påbörjades i Polen och Ukraina.

– Den årliga cykeln av isolering under vinterhalvåret är påtaglig för oss nordbor. En ensamhetsom återkommer år efter år och som vi paradoxalt nog har gemensam. Vi bär den som envana trogen. Men så händer det något med oss när vintern släpper taget. Vi bryter medmörkret och öppnar upp för ett annat mentalt tillstånd, berättar Martin Bogren.

Från 'A worm crossed the street'.
Från "A worm crossed the street".

Nadja Bournonville är den tredje prisade fotografen som vinner, med sin bok A worm crossed the street (Fotohof edition), formgiven av Joachim Bartsch och textförfattad av Dikten Alfabet och Inger Christensen. Boken undersökervår biologiska mångfald och vad somhänder med djuren och kunskapen om djuren när vår värld förändras. Bilderna är tagna påNaturhistoriska Museet i Wien där Nadja under en månad öppnadeskåp och lådor och sökte i arkiv för att mötadjuren som bevarats på museet med sin kamera.

– Det här är en hyllning till djuren och deras existens med en tillhörande uppmuntran tillförkovring och kunskap, berättar Nadja Bournonville.

De tre vinnarna har utsetts av juryn bestående avSamira Bouabana, grafisk formgivare, Jaakko Heikkilä, fotograf, Linda Maria Thompson, konstnär,Rikard Laving, fotograf, Helene Boström, delägare i konstbokhandeln Konst-ig.