Fototävling

Trumps inreseförbud stoppar årets WPP-jury

De nya inresereglerna till USA påverkar tävlingen World Press Photo, som måste förändra sin jury. Fotografen Eman Mohammed vågar inte resa till Amsterdam för att bedöma bilder – av rädsla för att hon därefter inte ska kunna återvända till sina barn i USA.

I helgen var fotografen Eman Mohammed som bor i USA på väg till flygplatsen för sin resa till Amsterdam. Där skulle hon delta i juryarbetet kring årets World Press Photo-tävling. Men hon reste aldrig, av rädsla för att inte kunna återvända till USA och sina två döttrar. En domare som hon hade konsulterat avrådde henne från att lämna landet, eftersom Eman Mohammed ursprungligen är från Palestina.

– Mitt pass tillhör inte de sju länder som Trump har listat som bannlysta, men ändå är jag på samma sätt stoppad från att komma tillbaka eftersom Palestina inte är ett land enligt USA utan ett ockuperat område, skriver Eman Mohammed på sin Facebook-sida.

Kom som en chock

Att sitta i juryn för World Press Photo ser hon som något ärofyllt, och hon var till en början fast besluten om att ändå resa till Amsterdam. Men när hon insåg att det samtidigt skulle kunna innebära att hon blir tvungen att skiljas från sina två döttrar, kom det som en chock för henne.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle behöva välja mellan min frihet och mina döttrar, skriver Eman Mohammed.

World Press Photo stödjer Emans beslut även om de beklagar orsaken till det.

– Vi är arga och ledsna att intolerans har förhindrat den här begåvade jurymedlemmen från att kunna ansluta sig till oss denna vecka, skriver World Press Photo i ett uttalande på sin sajt.

Eman Mohammed kommer att ersättas av fotografen Tanya Habjouqa.