Fototävling

Vinnaren Mary Ökner: "Första upplevelsen av norrsken var magisk"

Mary Ökner berättar mer om vinnarbilden som gav henne förstaplats i "Läsarnas pris" i vår stora norrskensfototävling.

Under mars drog Kamera Bild igång den stora tävlingen "Sveriges bästa bilder – Norrsken Edition" tillsammans med Kamera Bild, Norrsken Sverige, Mobil.se och Prylportalen.se.

Bland alla tävlingsbidrag som kom in till tävlingen valdes 30 finalbilder ut som gick vidare till omröstning. Tusentals röster bland er läsare lades påMary Ökners norrskensbild som tog hem förstaplatsen i "Läsarnas pris".

Vi i juryn säger stort grattis till Mary till en fantastisk bild och till vinsten:Nikon Z5 med 24-70mm/f4samtMotorola Edge 30 Pro.

Mary Ökner.

Grattis till vinsten Mary! Kan du berätta lite mer om bilden?

– Bilden är tagen vid Varpan i Falun. Jag kände att den här bilden kunde kanske komma med i denna tävling då norrskenet speglade sig så fint i vatten och även är en av mina favorit bilder jag har tagit.Det jag ville ha med var ju just norrskenet men även naturen runt om. Jag fokuserade väldigt mycket på att horisonten skulle vara rak i bakgrunden. Även att man skulle få med speglingen i vattnet av norrskenet.

Hur kom det sig att du började bli intresserad av just norrsken?

– Jag har varit intresserad av norrsken i snart fem år. Första upplevelsen av norrsken var helt magisk, jag var så sjukt glad att få se det där norrskenet alla prata om.

Har du några andra favoritmotiv när du inte fotograferar norrsken?

– Oj svår fråga. Men måste nog säga soluppgångar, stjärnhimlar och detaljer i naturen.

Vad är ditt bästa tips för att ta bättre bilder?

– Jag skulle nog säga att mitt bästa tips att ta bra bilder är att ha kul, och leka runt med inställningar för att få en bra bild. Jag brukar tänka när jag tar en bild att jag inte ska behöva redigera knappt i lightroom uran att få dom där rätta inställningarna direkt på plats när man fotar.

Har du några bra tips för den som vill se norrsken?

– Följ Norrsken på Facebook.

Läs mer om norrsken

Tack till alla tävlande

Kamera Bild, Mobil, Prylportalen och Norrsken Sverige tackar alla som deltagit och meddelar att de är imponerade över svenskarnas stora engagemang att delta i vår tävling i och med den stora mängd tävlande fotografer.

– Det är inte varje dag man får chans att se så många samlade vackra och fantastiska bilder på norrsken! Vi i juryn imponerades stort när vi såg alla bidrag från de som valde att delta i tävlingen. Ytterligare en spännande sak att belysa är att det också går att fotografera otroligt bra bilder med sin mobiltelefon, något som gör att många tekniska hinder övervinns. Därför är det kul att se all flödande kreativitet som deltagarna bjudit på med sina bilder, säger Calle Rosenqvist, chefredaktör för Kamera Bild.

Fler artiklar om fototävlingarhittar du påden här länken.