Loading

TEST: FUJIFILM X-T20 Kamera & bild testar

När vi testade föregångaren X-T10 blev vi imponerade av prestandan. Sammanfattningsvis kan man säga att Fujifilm har lyckats igen – trots stora förväntningar.

TEXT Bengt Luthman

X-T20 är Fujifilms instegsmodell i den lite mer avancerade delen av X-serien. Den ärver mycket av sin teknik från storebror X-T2, men saknar några av de mer proffsigare funktionerna, till exempel vädertätningen, joysticken för att byta fokuspunkter, möjligheten att ha batterigrepp och möjligheten till att mata ut film i log-format.

Rent bildmässigt saknar den inte speciellt mycket, den nya sensorn på 24 megapixlar har tidigare visat sig ge riktigt bra resultat i både X-Pro2 och X-T2.

Processorn från dessa två modeller, som nu även stoppats in i X-T20 har även den gjort sitt till för att öka på hastigheten och prestandan i kameran, vilket gör att den bland annat får möjlighet att filma i 4K.

Wifi-funktionen finns kvar sen tidigare och fungerar bra, både för att föra över bilder och styra kameran. Allt som allt presenteras X-T20 som en riktigt vettig kamera för dem som inte behöver den proffsiga touchen som X-T2 erbjuder. Men når X-T20 upp till den nivån?

Nya lägen

I det stora hela ser X-T20 ut ungefär som X-T10 till det yttre. Det som har hänt är att ett nytt läge dykt upp på exponeringskompensationsratten. Vrider man den 180 grader från utgångsläget hamnar man på »C«-läget, det innebär att man kan vrida kompensationen upp till 5 steg istället för de tre stegen som är inritade på vredet. Ett annat nytt läge är att filmfunktionen fått ett eget läge på drive-ratten, med andra ord är det lättare att börja filma än tidigare.

Ett annat nytt läge är en korneffekt, som kan användas för att ge bilderna ett filmlikt korn. Effekten går att applicera i två steg, men i ärlighetens namn vet jag inte om den bidrar med så mycket.

Tack vare den följande autofokusen och den snabba seriebildstagningen funkar X-T20 bra för sport. 1/220 S • F/4 • ISO 200 • 35 MM

Gasen i botten

Med hjälp av en ny processor, alltså samma som i X-T2 och X-Pro2, ska till exempel uppstartstiden ha kortats ner och autofokushastigheten ökats. Men det är inte bara processorn som står bakom hastigheten på autofokusen, fokuseringen är nämligen helt omgjord sedan X-T10.

Nya algoritmer ska både öka farten, förbättra säkerheten samt göra autofokusen betydligt säkrare på att följa föremål som rör sig.

X-T20 har liksom X-T2 fått flera olika inställningar som kan appliceras på den följande fokuseringen beroende på hur motivet rör sig. Den saknar dock läget där man själv kan justera den följande fokuseringens beteende, det är enkomt för X-T2. Men att dessa funktioner fanns med i X-T2 var redan det imponerande, så att de till stor del återfinns i X-T20 är också det imponerande.

Den fasdetekterande delen av fokuser­ingen täcker 40 procent av ytan med sina 91 fokuspunkter, den kontrastavkännande delen av autofokusen täcker i sin tur 85 procent av bildytan och totalt huserar kameran 325 fokuspunkter.

Smart pekskärm

X-T20 har fått en smart nyhet. En fällbar pekskärm pryder baksidan. Förutom att uppfylla de vanliga kraven på en skärm ger den alltså användaren möjligheten att styra vissa funktioner direkt med fingerspetsarna. Man kan välja mellan att välja fokuspunkt, aktivera autofokusen och ta en bild med hjälp av att peta på skärmen.

X-T20 är en mångsidig kamera som ger mycket prestanda för pengarna. 1/220 S • F/2 • ISO 10000 • 35 MM

Du kan också bläddra mellan bilderna i bildvisningsläget med fingrarna, zooma genom att knipa och dra precis som på en smartphone. Men en av de smartare funktionerna är att om du duttar snabbt två gånger på en bild zoomar den in bilden till 100 procent. Smart, men det stannar inte där.

När du dubbelduttar på skärmen är det din fokuspunkt som zoomas in. Det gör det väldigt mycket snabbare att kontrollera om skärpan sitter där den ska. Smart och smidigt tänkt!

Bildkvalitet

På filmsidan har Fujifilm skärpt till sig bra. Föregångaren hade inte så imponerande prestanda i full HD, men till X-T20 är skillnaden stor. Filmkvaliteten på 50 bilder per sekund i full HD är bättre än vad den var i föregångaren, 25 bilder per sekund. Sedan har den så klart 4K också, som ger fler detaljer och bättre kvalitet.

Aps-c-sensorn som sitter i X-T20 är en av de bättre vi testat så kvaliteten på stillbilderna är mycket bra med fin färgåtergivning.

Jag har svårt att tänka mig att någon skulle bli besviken på de bildfiler som kameran presterar, snarare tvärtom.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att Fujifilm har lyckats igen. X-T20 är en mycket kompetent kamera som ger användaren funktioner som man ofta bara hittar hos dyrare kameror. Klarar man sig utan de funktioner och vädertätning som ger X-T2 sin mer professionella touch, men vill ha bildkvaliteten så är X-T20 ett bra val.

Tack vare den lilla spaken som slår om hela kameran till ett autoläge så är det en kamera att växa med, från nybörjaren till den mer avancerade användaren.

BETYG

Fujifilm X-T20

  • Fujifilm X-T20
  • Typ system
  • Cirkapris 8390 kronor
  • Sensor 23,6 x 15,6 mm
  • Upplösning 24 megapixel (6000 x 4000)
  • ISO 200–51200
  • Skärm 3,0 tum (1 040 000 bildpunkter), vridbar i ett led, pekskärm
  • Serietagning Ca 14 bilder/s (42 jpeg, 23 raw)
  • Filmning 4K/30p
  • Minneskort SD
  • Inbyggd blixt Nej
  • Hörlursuttag Nej
  • Mikrofoningång Ja
  • GPS Nej
  • Wifi Ja
  • Mått & Vikt 118 x 83 x 41 mm, 385 gram

Allt om Fujifilm 2018

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.