Domarpresentation

Domare etapp 10: Ola Axman

Ett fotojobb för Aftonbladet som jag gjorde i somras. Det är Dansbandsveckan i Folkets park Orrskogen i Malung. Niklas Andersson, 28 år kysser Cornelia Järphed, 20 år till musik av dansbandet Zlips.

Ola Axman är fotografen som ansvarar för Sveriges största fototävling – Årets Bild, som nästa gång hålls i Sundsvall 14–16 mars 2014. Han är även domare i sista omgången av Grand Prix 2013. Skicka in dina bilder före den 13 oktober för att vara med och tävla.

– Utmaningen att lösa problem. Att ta en så bra bild som möjligt utan att veta förutsättningarna innan. Och gärna ta en bättre bild än vad konkurrenten gör. Ibland lyckas man, ibland inte.

Vad föredrar du att fotografera privat respektive i din roll som fotograf?

– Privat fotograferar jag mest minnesbilder. Då använder jag en liten kamera som är lätt att ta med sig. Med den dokumenterar jag saker jag gör privat, sådant jag vill komma ihåg – som en dag på Gröna Lund. Den stora kameran har jag bara när jag jobbar och då gillar jag att fotografera nyhets- och nöjeshändelser, eller sportbilder. Handlar det om ett nöjesjobb så gillar jag att försöka fånga ögonblicket när en artist gör något speciellt på scenen. Med nyheter är det ofta svårare att vara på plats precis när det händer, då försöker jag istället fånga stämningar eller känslor.

Hur vinner man ditt gillandesom domare?

– Man fångar mitt intresse om bilden väcker en känsla, då är man på god väg. Om man dessutom har lyckats fotografera ett avgörande ögonblick så går man långt i tävlingen.

5snabba frågor

Färg eller svartvitt? Färg.

Iscensatt eller dokumentärt? Dokumentärt.

Objekt eller människa? Människa.

Knivskarpt eller oskärpa? Knivskarpt.

Avskalat eller många detaljer? Både och. Jag gillar att titta på mycket detaljer men fotograferar gärna själv avskalat.

Delta i Grand Prix påwww.kamerabild.se/gp2013

Deadline är nu på söndag 13/10.