https://www.kamerabild.se/grand-prix/etappvinnare/vinnare-grand-prix-etapp-1
544821
Etappvinnare
Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 1

● BILDSPEL 1. Guld. Björn Lindell.

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och här kommer de 16 vinnarna i etapp 1, 2016.

 

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2015.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här.

 

 

 

Månadens domare: Jonas Borg

Årets första etapp i Grand Prix bedömdes av fotografen Jonas Borg. Han är van vid att fotografera städer och det liv som finns där, man skulle kunna säga att det är en av de saker han gör bäst. Med all sin erfarenhet är han den perfekta domaren för temat »stadsliv«. 

– Det var en väldigt blandad kompott av bilder som kom in, både högt och lågt. Framför allt var det väldigt många olika tolkningar på temat, vilket var kul, säger Jonas. 

Bedömningen tog ett par timmar för honom, först gick han igenom de nästan 900 bilderna och gallrade ned till runt hundra. Något som han menar gick förhållandevis enkelt, sedan blev det exponentiellt svårare. 

– När jag kom ned till trettiotalet bilder började det bli riktigt svårt, berättar han. 

Förstaplatsen hittade han dock förhållandevis snabbt, det var den första bilden han fastnade för och den kände han direkt att han tyckte om. De övriga fem bilder som hamnade på pallen var väldigt likvärdiga, de hade alla sina olika styrkor och de vägde fram och tillbaka innan de hamnade på sina slutgiltiga placeringar. 

Alla vinnarbilderna har en journalistisk touch vilket är något som Jonas gillar. 

– Jag tror att många tänker: för att det ska vara stadsliv så måste det vara en storstad. Man blir lätt hemmablind. Du kan få lika spännande bilder på hemmaplan om du ger dig ut och utforskar din egen stad. Det spelar ingen roll hur stor den är, säger Jonas och fortsätter: 

– Se på bilden på flickan på toaletten, det är också stadsliv, men det kan vara precis i vilken stad som helst. 

För att lyckas bättre till nästa gång tycker Jonas att fler ska beskära sina bilder hårdare. 

– Det var många bilder som hade blivit väldigt mycket bättre om de beskurits hårdare. Jag kunde se vad fotografen tänkt, man kunde se bilden i bilden om man säger så. Men den försvann i allt annat i bilden. Fokusera mer på det viktigaste i bilden och skär bort allt onödigt. 

 

Tävlingen sponsras av Crimson.