https://www.kamerabild.se/grand-prix/etappvinnare/vinnarna-i-grand-prix-etapp-2-1
547319
Etappvinnare
falskt
Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 2

● BILDSPEL Guld: Stefan J Nilsson

Totalbetyg

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den andra etappen av Grand Prix 2020.

Grand Prix 2020 etapp 2 – Tema: Form

Domare: Anna Ulmestrand

Anna Ulmestrand, fotograf och art director.

Årets andra etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen och art directorn Anna Ulmestrand, utifrån temat »form«.

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Jag använder både hjärta och hjärna. En bild ska främst vara bra tekniskt – ytterst sällan är en känslomässig bild såpass talande att man helt kan bortse från kvalitet. (Det händer dock ibland.) Är en bild bra smockar det till i magen direkt. Tyvärr, får jag säga, gjorde det det på allt för många här.

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »form«?

– 75–80 procent var i mina ögon klockrena formbilder! En form kan självklart vara vad som helst, men för mig blir en form mycket mer spännande när en form inte är en cirkel eller fyrkant, utan är en så pass fri form att jag som betraktare kan få skapa min egen form – min egen tolkning och bild. Men att så många hade lyckats få till en bild som berättar form och dessutom göra det unikt och estetiskt tilltalande var imponerande.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Det är inte alltid man enbart vill fotografera ren »form« förstås. Men om det är just formen man är ute efter så försök renodla den så att även betraktaren förstår vad det är för form just du som fotograf vill förmedla.

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Nej, den var inte helt klockren alls. Det var otroligt många bra bilder i mina ögon, och bara det att välja enbart sex stycken gjorde ont inombords. Jag stod och valde mellan ett flertal, men när jag började formulera mig och motivera kring varje bild kom vinnaren klart fram för mig.

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Jätteroligt och spännande att få ta del av så himla krea­tiva bilder! Många var fantastiskt nyskapande och kreativa! Jag skulle önska få delge ännu fler av mina tankar, för vissa fotografer hade skickat in så ruggigt bra bilder att det knappt gick att välja bland dom alla.

 

 

  

Tävlingen presenteras i samarbete med Panasonic.  

 

  

 

 

167315513313063_3353406054703977