https://www.kamerabild.se/grand-prix/etappvinnare/vinnarna-i-grand-prix-etapp-3-1
547466
Etappvinnare
falskt
Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 3

● BILDSPEL Guld: Anders Forsberg

Totalbetyg

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den tredje etappen av Grand Prix 2020.

Aktuell ställning – etapp 3

Grand Prix 2020 etapp 3 – Tema: Ögonblick

Domare: Jonas Lindkvist

Jonas Lindkvist, bildjournalist på Dagens Nyheter.

Årets tredje etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av Jonas Lindkvist, bildjournalist på Dagens Nyheter, utifrån temat »ögonblick«.

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning? 

– Jag tog upp bilderna i Photo Mechanic precis som jag alltid gör när jag varit ute på jobb. I det programmet kollar jag snabbt igenom alla bilder, och på bara några minuter har jag gjort ett urval och färgmarkerat de bilder jag gillar. Efter det går jag igenom bara de markerade och gör ytterligare 2–4 urvalsomgångar. I urvalet tog jag även hjälp av min dotter Perla för att någon mer skulle ge sina åsikter.

– När jag kommit ner till finalbilderna så lämnade jag bilderna i några dagar och återkom sedan till dem.  

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »ögonblick«?

– Egentligen är ju hela livet uppbyggt av ett antal miljarder ögonblick men en duktig fotograf har förmågan att koncentrera, ner på tusendelar. Vissa av vinnarbilderna är exempel där händelsen i sig inte är så speciell men att fotografen har lyckats frysa just ett Ögonblick.

– Läsarna har skickat in massor med bra bilder men inte alla bilder har speglat det jag menar med ögonblick. Vissa av bilderna var jättebra men situationen gjorde att de kändes arrangerade och då hamnade bilderna inte lika högt på min lista.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Ett bra tips som jag själv ofta använder är att rådfråga andra människor vad de ser i dina bilder och vad de tycker om dem. Givetvis är det skoj med beröm men det är väldigt mycket värt att få konstruktiv kritik. 

– Tyvärr är det väldigt svårt som fotograf att avskärma alla känslor man själv har för det man fotograferar. Till exempel tycker man ju alltid att bilder på sina barn eller husdjur är fina, även om bilderna kanske inte säger så mycket för den som inte känner dina barn.

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Att vara jury i en bildtävling är något jag tar seriöst och det är aldrig lätt att välja ut en »bästa« bild bland många bra. Jag jobbar inom bildjournalistik och där är historien runt bilden väldigt viktig. Därför hade jag gärna velat veta mer om vad bilderna föreställer och de situationer bilderna berättar om. 

– När jag valde vinnarbilden är det så enkelt att det är den bilden som fastnade i mitt huvud. Och i morse när jag funderade en sista gång på prislistan så var det den bilden som kom upp först. 

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Jag älskar att titta på bilder och egentligen bedömer jag mina egna och andras bilder dagligen.

– Att vara domare är en utmaning som både är svår, nyttig och ärofylld. Genom att titta på andras bilder och fundera på varför du gillar dem, eller varför du inte gillar dem, så startar du en analys och ett lärande i ditt huvud. Som fotograf handlar det om att ha ett ständigt pågående bildtänk i huvudet och att vara domare i en bildtävling tror jag föder detta bildtänk.

 

 

  

Tävlingen presenteras i samarbete med Panasonic.  

 

  

 

 

Aktuell ställning – etapp 3

167315513313063_3635542363157010