https://www.kamerabild.se/grand-prix/etappvinnare/vinnarna-i-grand-prix-etapp-4-3
549389
Etappvinnare
falskt
Etappvinnare

Vinnarna i Grand Prix etapp 4

● BILDSPEL Guld: Lars-Ove Andersson

Totalbetyg

Domaren har sagt sitt och här är de vinnande bilderna i den fjärde etappen av Grand Prix 2022.

AKTUELL STÄLLNING – ETAPP 4

Grand Prix 2022 etapp 4 – Tema: Natur

Domare: Sven Persson

Sven Persson, fotograf.

Årets fjärde etapp av läsartävlingen Grand Prix bedömdes av fotografen Sven Persson, utifrån temat »natur«.

 

Hade du någon speciell taktik när du gjorde din bedömning?

– Med öppna sinnen gick jag tämligen raskt igenom bildmaterialet. Jag markerade bilder som direkt fångade mitt intresse och lät materialet ligga några dagar för att där­efter göra om proceduren. Vissa bilder växte och kom till, andra bleknande och föll bort. Trettiotalet bilder vaskades fram som jag sedan granskade med lite mer eftertanke.

 

Hur tycker du läsarna lyckades med att förhålla sig till temat »natur«?

– Ömsom vin ömsom vatten. Vissa verkade ha slängt iväg bilder ovetandes om temat. Stora massan har plikttroget förhållit sig traditionellt till temat. Men så dyker de upp, bilderna som griper tag. Fotografer som tänker utanför boxen och levererar bilder som har ett högre syfte, och som visar förmåga att gestalta.

 

Har du några tips på vad läsarna bör tänka på för att skapa bättre bilder?

– Bilden är ett starkt uttrycksmedel, utnyttja det. Natur- och miljöfrågor är högaktuella när vi nu står på randen till en global miljökatastrof. Använd bildens kraft och visa exempel på såväl missförhållanden som lyckade åtgärder.

– Koncentrera ditt fotograferande till ett tema eller plats. Sätt upp ett mål och arbeta igenom projektet. Du kan självklart ha flera sådana igång samtidigt, men fokusera och flacka inte runt mållöst. Håll dig i ditt närområde. Du blir inte en bättre fotograf för att du åker till avlägsna platser och jagar hotspots.

 

Var segerbilden given på en gång, eller var den svår att välja?

– Medaljbilderna växte fram tämligen snabbt och när jag sedan granskade enbart dessa kunde jag inte slita mig från älgen. Det är bara att erkänna, jag är svag för de svenska däggdjuren. De har sedan barnsben funnits i min närhet och mötena har varit många.

 

Var det roligt att vara domare? Skulle du göra det igen?

– Absolut, det var berikande. Att på detta sätt betrakta och analysera bilder ger så mycket mer än sociala mediers brus. Tror också att det är lärorikt för deltagarna. Det manar till eftertanke, inte bara jaga snabba klick. Bilden får ett välförtjänt högre syfte. 

 

 

Var med och tävla i Grand Prix 2022!

AKTUELL STÄLLNING – ETAPP 4