Grand Prix

Grand Prix 2014: Daniel Johansson blev Årets fotograf

Foto: Daniel Johansson
Foto: Daniel Johansson
Daniel Johansson blev Årets fotograf i Grand Prix 2014. Foto: Daniel Johansson
Foto: Martin Johansson
Foto: Alison de Mars

Med 220 poäng knep Daniel Johansson titeln som Årets fotograf 2014. I hans bilder har vi under det gångna året sett de personer som finns i hans närhet. ”Det handlar nog helt enkelt om att jag bara vill förkroppsliga mina känslor”, säger Daniel.

Daniel Johansson blev Årets fotograf i Grand Prix 2014.

Daniel, berätta lite om hur ditt fotointresse startade.

– Jag minns att jag fantiserade väldigt mycket över hur livet var och upplevde väldigt mycket film för att inte känna mig helt ensam. Filmer som jag förmodligen var för liten för att ens förstå. Min pappa var med i en lokal fotoförening och hemma på toaletten hade vi ett mörkrum där jag till en början inte fick vistas. Jag minns att jag älskade doften av framkallningsvätska på mina fingrar, så jag försökte smyga in – doppa – så ofta det gick. Jag var väldigt fascinerad över hur bilderna växte fram i badet och hur jag ofta ville att dom skulle övergå till att bli helt becksvarta. Att motivet uppenbarande sig – för att sedan snabbt tona bort igen.

Daniel berättar vidare att det var fotografen Alison De Mars som väckte hans insomnade fotointresse.

– Sedan något år tillbaka tvingande hon mig att köpa en Nikon för att sedan bokstavligt lära mig hur man fotar utan linslocket på. Efter flertalet fotoutflykter i kylan – så blev jag rekryterad till Jaktlins.

Och din bildstil – berätta lite om den.

– Jag vill tro att min stil kommer ifrån vad jag har inom mig. Jag vet att många experimenterar fram ett eget uttryck eller en personlig stil. Men jag har nog fått investera mestadels av min tid i att brottas med helt andra problem, som att rulla på filmen så att den inte drar snett i kameran. Jag har nog alltid litat på det jag haft inom mig – hela tiden försökt visualisera mina inre bilder istället för att hitta mitt eget uttryck eller stil.

Daniel berättar att hans kick främst ligger i att trycka på »knappen«, snarare än att se bilden i slutändan.

– Då har jag redan tappat intresset. Jag är för rastlös. För mig är fotografi väldigt egoistiskt. Allt handlar bara om mig själv, vad jag känner och vill.

Berätta lite om personerna som ofta uppenbarar sig i dina bilder.

– Personerna jag fotar är oftast de som finns i min närhet. Det är väl det jag kan eller vill berätta egentligen. Det känns inte så intressant för mig att berätta om personerna då de bara är detaljer i det stora hela.

Slutligen – vad vill du förmedla med dina bilder?

– Det handlar nog helt enkelt om att jag bara vill förkroppsliga mina känslor, hålla ihop och få andra inse saker om sig själva. Om det sedan känns trist och ointressant för andra är inte så viktigt för mig. Alla kan ta en bra bild som berättar något för någon annan. Enklare än så blir förmodligen inte livet.

Daniel Johansson vinner priser från Canon: Canon EOS 70D med objektivetEF-S 18–135mm/3,5–5,6 IS STM samt enCanon PIXMA MG6450.

Jaktlinstog hem lagsegern

2014 års vinnande lag som tog hem flest poäng var Jaktlins. Totalt drog laget bestående av Alison de Mars, Martin Johansson och Daniel Johansson in 460 poäng. Vi säger grattis till lagsegern!

Med hela 360 poängs ledning mot andraprislagen, Memento, Plural och Tilt, kammade Jaktlins hem en ohotad storslam i 2014 års lagtävling av Grand Prix. De tre deltagarna Alison de Mars, Martin Johansson och Årets fotograf-vinnaren Daniel Johansson har under året lyckats ta hem poäng efter poäng från våra domare.

De tre lagdeltagarna vinner varsin kompaktkamera från Canon.