Domarpresentation

Grand Prix: Domare etapp 9 – Emma Rodling

Emma om sitt bildval:Från en resa i Nepal 2011 för Utemagasinet. En liten flicka och vandrare som går leden till Everest Base Camp. I mötet mellan flickan och turisternas blickar väcks frågor, om exotism, fattigdom, turism, miljö och exploatering. Först hejdade jag mig och ville inte fota flickan eftersom flera andra redan gjorde det, dessutom ville jag inte ha med massa turister. I sista stund insåg jag att det var det som var bilden. I efterhand ångrar jag att jag inte tog med mer av fotografen till höger. Foto: Emma Rodling

Med en bildjournalistisk utbildning i bagaget och ett arbete som innebär att både titta på andras bilder och att fotografera själv tar sig Emma an läsarnas bilder i nästa etapp av Grand Prix. Skicka in dina bilder senast på söndag 8/9.

– Att inspirera och bli inspirerad. Glädjen i att få möjligheten att träffa intressanta män-niskor och miljöer som jag kanske inte skulle uppleva annars. Känslan när man går igång på ett jobb, absorberas totalt och glömmer tid och rum för att få till bilden, den känslan går att leva länge på.

Vad föredrar du att fotografera privat respektive i din roll som fotograf?

–Det är en svår gräns eftersom mina egna intressen och Utemagasinets ämnesområden flyter ihop. Men privat fotar jag ofta familj, vänner och okända i vardagen. Tidigare jobbade jag på Östersunds-Posten och fotade mycket dagligen, men väldigt lite efter arbetstid. Samtidigt kände jag mig stressad över att ha lite ork och inspiration till ett eget fotoprojekt och dessutom inte ha några »vanliga« bilder för framtiden. Nu är det mer tid vid skrivbordet, men samtidigt har fotograferandet vid sidan av jobbet ökat igen.

Hur vinner man ditt gillandesom domare?

– Med bilder som berör och påverkar. Som inspirerar, ifrågasätter, upprör eller överraskar. Bilder som skildrar detaljer och situationer ur vardagslivet. För mig är det i många fall en större utmaning än att fånga extremer. Känsla går före perfektion.

5snabba frågor

Färg eller svartvitt?

Färg med svartvita perioder.

Iscensatt eller dokumentärt?

Jag föredrar dokumentärt, men i verkligheten blir det desto mer iscensatt.

Objekt eller människa?

Människa

Knivskarpt eller oskärpa?

Oskärpa

Avskalat eller många detaljer?

Avskalat

Delta i Grand Prix påwww.kamerabild.se/gp2013