https://www.kamerabild.se/grand-prix/grand-prix-vinnare-r-sta-p-din-favorit-och-vinn
544143
Grand Prix
Grand Prix

Vinnare Grand Prix etapp 8 – rösta och vinn presentkort

● BILDSPEL Bild 1. Daniel Johansson, Jaktlins.

Totalbetyg

Månadens domare har sagt sitt och här kommer de 16 vinnarna i etapp 8, 2016. Nu är det dags för dig att rösta på din favorit för att ge den chansen till 30 extra poäng i tävlingen. Du som röstar har också möjligheten att vinna ett presentkort på 750 kronor hos Crimson.

 

Läs allt om vår tävling Grand Prix 2016.

Tävla du med! Ladda upp dina bilder här. 

I bildspelet ovan ser du de sexton vinnarbilderna från som månadens domare valde ut. Rösta på din favoritbild för att ge den chansen att få ytterligare 30 poäng i tävlingen. 

 

Månadens domare: Mattias Hamrén

I vanliga fall sysslar fotografen Mattias Hamrén med arkitekturfotografering. Att bedöma bilder hör inte till hans vardag, inte andras i alla fall. Men han tyckte att det gick förhållandevis snabbt att få fram de 16 bilder som skulle få vara med i tidningen. Men att få fram vilken som skulle vinna och vilka som skulle få de andra pallplatserna var inte lika enkelt. 

– Jag velade lite mellan topplaceringarna innan jag bestämde mig. Men till slut var det den härliga stämningen och den mystiska känslan i vinnarbilden som över-tygade mig. Det finns en historia i den där bilden som är lite dold och oklar, det lockade mig, berättar Mattias. 

Många bilder, däribland många bra bilder, försvann på grund av att de missat temat menade Mattias. 

– Det är visserligen ett ganska brett tema som går att tolka på många olika sätt. Det är ju inte nödvändigtvis bara arkitektur, det kan ju vara rum i tiden, andra rum än de fysiska, säger han. 

Såsom varandes arkitekturfotograf blir det kanske naturligt att Mattias drar sig mer åt de fysiska rummen. 

– Men jag försökte tänka lite utanför min egna box för att inte ruta in mig så mycket, berättar han. 

Bland det inskickade materialet var det inte så mycket som överraskade Mattias, han gick in i bedömningen utan några förutfattade meningar, även om han trodde att det kanske skulle vara lite flera rena arkitekturbilder. 

Likt många andra fotografer tycker Mattias att ett bra innehåll är viktigare än teknisk perfektion. 

– Det vore ju tråkigt om alla bilder bara var väldigt snygga rent tekniskt men saknade innehåll. Men om man ska lägga mer vikt på teknik eller innehåll är en svår balans. Det beror så klart på vilken typ av bilder man tar och i vilket syfte. Arkitekturfotografering kan kanske ses som ganska teknisk fotografi. 

Mattias ger några tips för dem som vill fortsätta utvecklas inom rumsfotograferingen. 

– Inom arkitekturfotograferingen är raka linjer viktigt. Lodräta linjer ska vara lodräta och raka för att bilden faktiskt ska visa hur rummet ser ut. Men det beror ju också på vad du har för syfte med bilden. 

 

Tävlingen sponsras av Crimson.

Bland de som röstade i förra omgången har följanden tre vunnit ett presentkort på 750 kronor hos Crimson: 

  • Jörgen Palmer
  • Anita Klum
  • Maria Öhrn

 

Tävlingen sponsras av Crimson.