Domarpresentation

Var med och tävla i Grand Prix 2019 – etapp 4

Jonas Jacobsson är domare i nästa etapp av Grand Prix. Bild till höger: »En klassisk scen i Göteborg, med hällregn som följs åt av en sprakande solnedgång«, berättar Jonas Jacobsson.

I årets fjärde etapp av Grand Prix är temat »urbant« och Jonas Jacobsson är fotografen som denna gång bedömer dina bilder. Skicka in dem senast den 9:e april 2019 för ­att vara med och tävla – och vinn fina kameraprylar!

I Kamera Bilds fototävling Grand Prix tävlar du individuellt, med möjlighet att tävla även i lag. Varje etapp har ett eget tema som du själv tolkar, genom att skicka in max fem bilder per person och etapp. Tävlingen är öppen för alla – proffs som amatör.

Missa heller inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev så du inte missar några tävlingsetapper eller spännande fotonyheter!

Längre ned på sidan hittar du regler och hur du gör för att delta. Men här kommer först en presentation av fjärde etappens domare: Jonas Jacobsson.

Domare etapp 4: Jonas Jacobsson

Jonas Jacobsson är domare i nästa etapp av Grand Prix.

Nämn tre egenskaper för en bra bild?

– Komposition, ljus och ton.

Vilka motiv fotograferar du helst?

– Jag älskar variationen mellan resor, äventyr, mat, bröllop, urbant och annat. Men om jag tänker efter riktigt länge skulle jag nog kunna se ett mönster: att spårvagnsräls kanske är mitt absoluta favoritmotiv, vilket säkert kan tyckas märkligt. Jag har alltid dragits till dem och för mig har det inneburit en ständig variation av ljus, reflektioner och skärpedjup. Det har blivit en personlig favorit, så är det, och lite synonymt med mig som fotograf antar jag.

Vilken kamerautrustning skulle duvilja ha med dig till en öde ö?

– En Fujifilm X100F, eller motsvarande. Den är tyst och diskret så att jag kan dokumentera min exotiska omgivning utan att jag stör djur och natur.

Föredrar du färg eller svartvitt?

– Har mer och mer gått över till färg. För mig är en bild gjord för svartvitt eller tvärtom, det är inget jag vill förlita mig på när jag inte tycker att det fungerar i färg.

Gillar du att regissera dina bildereller vill du fånga ett ögonblick?

– Mycket blir till i ögonblicken, då jag framförallt ser mig själv som en dokumentärt inriktad fotograf. Samtidigt handlar mycket av ögonblicken om erfarenhet och förmågan att förutsäga händelseförlopp, så en viss del av regi finns det nog allt också!

Så tävlar du

Alla får vara med och tävla i Grand Prix! Det enda du behöver göra är att ladda upp dina tävlingsbilder enligt deadline och det gällande temat (se ovan) samt fylla i formuläret på vår uppladdningssida.

1) Du behöver inte anmäla dig för att tävla individuellt. Vill du även tävla i lag måste du först anmäla ditt lag, vilket du kan göra här.

2) Ladda upp dina bilder på www.kamerabild.se/laddaupp där du också fyller i dina kontaktuppgifter. Notera att uppladdningen kan ta flera minuter. Du kan endast delta i den aktuella omgången.

3) Inför varje etapp presenteras en ny domare som kommer att bedöma bilderna utifrån respektive tema.

4) I varje etapp får enguldbild 40 poäng, två silverbilder 30 poäng, tre bronsbilder 20 poäng – samt 10 hedersbilder som får 15 poäng var.

Dessutom tilldelas laget 10 poäng per publicerad bild, oavsett vilken plats den publicerade bilden fick.

5) Bilden får vara redigerad, får vara manipulerad, får vara tagen när som helst, men du måste vara upphovsman till bilden. Bilden får inte tidigare ha fått poäng i Grand Prix.

Årets Fotograf

Den fotograf som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Fotograf.

Årets Lag

Det lag som samlat på sig mest poäng när tävlingen är avslutad vinner titeln Årets Lag.

Årets Bästa bild

De etappvinnande bilderna tävlar, efter etapp nio, om att bli framröstad till Årets Bild.

Fina priser i potten!

Årets Fotograf:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Bild:Panasonic Lumix G9 (värde 16000 kr).

Årets Lag:Panasonic Lumix TZ200 (värde 8000 kr).

Vinnarbilderna presenteras i magasinet Kamera Bild och på www.kamerabild.se/grand-prix.

Tävlingen presenteras i samarbete med: